Amendamentele sindicatelor pentru legile tăierilor bugetare: banii să vină de la partide

Blocul Național Sindical (BNS) a propus amendamente la proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, aflat în dezbatere, prin care solicită reducerea sumelor forfetare acordate parlamentarilor și condiționarea finanțării partidelor politice de încadrarea României în țintele de deficit.

Subvenții pentru partide doar în anii cu deficit controlat

Sindicaliștii cer limitarea subvențiilor pentru partidele politice, reducerea cu 50% a sumei forfetare acordate parlamentarilor și modificări ale schemei de impozitare a anumitor venituri, arată B1.ro.

„Este responsabilitatea directă a partidelor politice care dețin puterea executivă și legislativă să se asigure că România respectă angajamentele asumate în materie de deficit și datorie publică. Premierea prin alocări bugetare a celor care se fac responsabili de dezechilibrele bugetare grave ale statului nu este justificată”, explică BNS propunerea prin care partidele să primească subvenții de la stat doar „în anii în care România se încadrează în țintele de deficit bugetar stabilite la nivel european”.

Principii de responsabilitate fiscală

Potrivit BNS, acordarea subvenției de la bugetul de stat partidelor politice trebuie condiționată de respectarea unor principii de responsabilitate fiscală, mai ales într-un context bugetar tensionat.

„În actualul context economic și social, susținerea financiară a partidelor politice de la bugetul de stat nu mai poate fi justificată, atât timp cât acestea sunt direct implicate în deciziile care au dus la depășirea sistematică a deficitului bugetar. În paralel, organizațiile sindicale, care sunt și ele forme asociative garantate de Constituție, nu beneficiază de subvenții publice, deși îndeplinesc un rol esențial în protejarea drepturilor lucrătorilor și menținerea echilibrului social”, argumentează reprezentanții sindicatelor.

Sindicatele subliniază contradicția dintre măsurile drastice impuse populației și menținerea finanțării partidelor din bani publici:

„În condițiile în care Guvernul adoptă măsuri drastice de austeritate pentru populație – înghețări de salarii și pensii, majorări de taxe, reduceri de facilități sociale – este profund inechitabil și lipsit de legitimitate să continue finanțarea partidelor din bani publici, care se fac responsabili de starea în care se afla astăzi România.”

Reducerea sumelor forfetare cu 50%

Potrivit sindicatelor, amendamentul propus introduce un principiu de echitate și corectitudine: finanțarea partidelor politice să fie permisă doar în măsura în care statul demonstrează o gestiune bugetară prudentă, încadrându-se în țintele europene de deficit.

„Într-un moment în care cetățenii suportă o povară fiscală crescută, iar cheltuielile publice sunt drastic revizuite, este firesc ca și instituțiile statului să își asume responsabilitatea prin comportament solidaritate bugetară. Suma forfetară acordată parlamentarilor – care nu este supusă unui control riguros și nu necesită justificare – trebuie să reflecte realitățile economice ale țării”, susțin sindicaliștii.

BNS consideră inadmisibile veniturile nejustificate ale demnitarilor în contextul actual:

„Este inadmisibil ca veniturile nejustificate sau necondiționate ale demnitarilor să rămână intacte, în timp ce se elimină scutiri de la plata CASS pentru pensionari, persoane cu handicap sau veterani, se majorează TVA la produse de bază și se îngheață salariile din sistemul public.”

Cum se justifică măsura

Sindicatele precizează că reducerea cu 50% a sumei forfetare nu afectează dreptul parlamentarilor de a-și desfășura activitatea, ci introduce un semnal de decență și proporționalitate în cheltuirea banului public.

Parlamentarii beneficiază deja de alte drepturi salariale și logistice, inclusiv indemnizație, cazare, transport și personal angajat la cabinet.

 

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

George Simion, reacție după scenariul dispariției banilor cash: „Nu vom accepta niciodată!”

George Simion, liderul AUR, s-a arătat ferm împotriva unei...

Ministrul Sănătăţii admite că în spitalele din România unii medici mai primesc bani în plic de la pacienţi

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a recunoscut că în spitalele...

Sondaj INSCOP: AUR ajunge la un scor istoric de 40%. Ce se întâmplă cu restul partidelor

Partidul condus de George Simion conduce detașat în opțiunile...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine