Amenzi de până la 25.000 lei pentru comercianții care încalcă un drept fundamental al consumatorului. Până acum nu exista niciun fel de sancțiune

Guvernul Bolojan promovează proiectul de lege care sancționează refuzul înlocuirii bunurilor neconforme în termen de 30 de zile.

Comercianții care nu înlocuiesc bunurile vândute în cazul în care sunt semnalate neconformități la scurt timp după livrare ar putea fi sancționați cu amenzi cuprinse între 5.000 și 25.000 de lei.

Măsura este susținută de Guvernul condus de Ilie Bolojan și urmează să fie votată în Camera Deputaților pentru a fi trimisă la promulgare, transmite B1TV.

Contextul legislativ și drepturile consumatorilor

Guvernul subliniază importanța protejării consumatorilorproiect de lege în punctul său de vedere oficial: „Subliniem că protejarea cetățenilor în calitatea lor de consumatori, precum și asigurarea cadrului necesar accesului neîngrădit la produse și servicii sunt drepturi fundamentale ale acestora și sunt prevăzute în actele normative din domeniul protecției consumatorilor. Evoluția constantă pe plan economic și apariția de noi produse și servicii a condus la necesitatea extinderii cadrului legal european de reglementare a acestora, aspect ce a presupus o permanentă actualizare a legislației la nivel național”.

Încă din anul 2023, legislația prevede că orice consumator “beneficiază de înlocuirea bunurilor în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, fără a depăși 30 de zile calendaristice”.

Problema lipsei sancțiunilor

În ciuda acestei prevederi, nu există în prezent sancțiuni pentru refuzul vânzătorului de a înlocui bunul neconform în termenul stipulat de lege. Această lacună legislativă creează probleme practice pentru consumatori.

“Absența sancțiunii determină în practică multiple refuzuri nejustificate din partea comercianților, chiar dacă, în termenul de 30 de zile, consumatorul solicită înlocuirea bunurilor neconforme”, susțin autorii proiectului.

O modificare a legislației prevede amenzi de până la 25.000 de lei. Proiectul de lege a fost adoptat de senatori la finalul lunii trecute și mai are nevoie doar de votul deputaților pentru a fi trimis la promulgare.

Poziția Guvernului Bolojan

Guvernul Bolojan apreciază că lipsa unei sancțiuni reduce eficiența și forța coercitivă a reglementării, creând “premisele ignorării sau aplicării inegale a dreptului la înlocuire într-un termen scurt”.

“Apreciem că lipsa unei sancțiuni aplicabile în caz de încălcare a art. 11 alin. (7) reduce eficiența și forța coercitivă a reglementării, creând premisele ignorării sau aplicării inegale a dreptului la înlocuire într-un termen scurt”, se arată în poziția oficială.

Executivul argumentează necesitatea sancțiunilor: “În consecință, este necesară includerea expresă a acestui alineat între prevederile a căror nerespectare constituie contravenție, pentru asigurarea aplicării unitare a legii de către profesioniști, creșterea gradului de conformare voluntară la cerințele legale, protejarea efectivă a consumatorilor împotriva practicilor abuzive sau a întârzierilor nejustificate în soluționarea cazurilor de neconformitate și respectiv pentru alinierea regimului sancționator cu importanța drepturilor acordate prin art. 11 alin. (7), în concordanță cu principiile dreptului consumului și ale echității contractuale”.

Recomandările pentru implementare

Guvernul recomandă și includerea în proiectul de lege a unui termen de intrare în vigoare a dispozițiilor propuse, pentru a permite comercianților să se adapteze noilor reglementări.

“În acord cu dispozițiile art. 4 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/20011 privind regimul juridic al contravențiilor, cu modificările și completările ulterioare, apreciem necesară instituirea unui termen de intrare în vigoare a dispozițiilor propuse, în funcție de care destinatarii normei să aibă posibilitatea luării la cunoștință de schimbarea conținutului acestora, în vederea adaptării conduitei în mod corespunzător”, precizează documentul guvernamental.

Proiectul de lege va fi supus votului final în Camera Deputaților, care este cameră decizională în acest caz, după care va fi trimis la promulgare către președintele României.

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine