Amenzile date în starea de urgență sunt neconstituționale. Curtea Constituțională a stabilit că ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare nu este conformă cu legea fundamentală. Pe cale de consecință, sancțiunile ar trebui să fie nule, potrivit normelor de drept.
Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 36/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare. Acestea priveau în special restricțiile de părăsire a domiciliului în perioada stării de urgență, arată PsNews.
Așa cum a stabilit ordonanța de urgență care a intrat în vigoare pe 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut la minim 2.000 lei şi maxim 20.000 lei. Înainte de OUG erau minim 100 şi maxim 5.000 de lei.
Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până atunci, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas stabilit la 70.000 de lei.
În plus față de amenzile date în starea de urgență, au fost introduse şi sancţiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale.
Curtea Constituțională a fost sesizată de Avocatul Poporului, Renate Weber. În actul de sesizare, Avocatul Poporului a arătat că această OUG încalcă principiul securităţii juridice, deoarece nu are avizul Consiliului Economic şi Social. Acesta era necesar întrucât modifică şi completează Legea privind Statutul Poliţistului, pe cea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi Legea poliţiştilor de penitenciare.
Weber a mai argumentat că actul normativ modifică raporturi de serviciu, ceea ce implică obligativitatea consultării Consiliului Economic şi Social, pentru emiterea avizului, lucru care nu s-a întâmplat, ceea ce ”constituie un viciu de constituţionalitate a legii”.