Amenzile pentru eFactura ar putea fi amânate. Ce riscă acum cei care nu raportează la timp în sistemul ANAF, plin de erori
Amenzile pentru eFactura ar putea fi amânate. Ce riscă acum cei care nu raportează la timp în sistemul ANAF, plin de erori

Ministerul Finanțelor ia în considerare posibilitatea amânării termenului de aplicare a sancțiunilor pentru neraportarea în sistemul eFactura a facturilor emise în termenul de 5 zile, conform declarațiilor ministrului Finanțelor, Marcel Boloș.

Se ia în calcul amânarea datei de 1 aprilie, când ar urma să intre în vigoare amenzile legate de eFactură, având în vedere că sistemul are o încărcare de doar 20% din capacitate, iar numărul de facturi raportate este mult sub nivelul anticipat.

Dan Peștină, directorul CNIF, a declarat că se raportează doar aproximativ o treime din numărul de facturi la care ar trebui să se ajungă. Acesta a observat că furnizorii de utilități își optimizează încă sistemele de emitere a facturilor, transmite B1TV.

În prezent, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 5.000 lei și 10.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, între 2.500 lei și 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, și între 1.000 lei și 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Până la 1 iulie, rămân valabile facturile utilizate și în anii precedenți, care trebuie doar raportate conform cerințelor sistemului eFactura.

Greșeală jenantă pe portalul guvernamental

Pe portalul electronic RO e-Factura, apare un termen tradus greșit din limba engleză, și anume „psihiatra învelită”, care nu are nicio legătură cu psihiatria sau orice alt cuvânt care ar avea legătură cu acest subiect. Acest termen este, de fapt, o unitate de măsură, având codul XSW, informează site-ul startupcafe.ro. Termenul corect tradus din engleză este „shrinkwrapped” sau „shrink wrapped” ori „shrink wrap”. Acest termen se referă la mărfurile ambalate în folie transparentă, care se micșorează când este încălzită. Astfel produsele sunt ambalate mai compact, pe paleți, pentru a încăpea mai multe unități la un transport.

„Shrink” din „Shrink wrap” înseamnă a (se) micșora sau a se strânge, așa cum face acea folie de ambalare, când e supusă unui tratament termic la un utilaj de împachetare („wrap”).

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *