Salariile profesorilor au fost mai mereu lăsate la urmă când a fost vorba de creșteri, în toate guvernările, și s-a ajuns acum la o situație explozivă. Acum au devenit cel mai important subiect de pe scena politică din România, după ce sindicatele au anunțat că pregătesc o grevă generală, care ar putea afecta inclusiv examenele naționale.
Profesorii sunt nemulțumiți că nu s-au aplicat legi mai vechi, prin care au fost promise de mai multe ori creșterea salariilor, arată o analiză PsNews.
În baza legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice, salariile profesorilor trebuiau să primească mai multe măriri treptate, începând cu anul 2020 și până în 2022. Doar că ulterior, guvernele controlate de Liviu Dragnea nu și-au mai respectat toate promisiunile. Potrivit legii, un profesor din învățământul preuniversitar, cu gradul didactic I și peste 25 de ani de experiență, trebuia să aibă un salariu de bază de peste 5.500 de lei în 2022. Un profesor universitar cu peste 25 de ani de experiență trebuia să ajungă la un salariu de bază de 10.000 lei în 2022.
Aceste standarde nu s-au mai aplicat deoarece în 2019 a venit guvernul condus de Ludovic Orban, care nu a mai vrut să respecte legea salarizării. Când a fost întrebat cum justifică amânarea creșterii salariilor profesorilor, Ludovic Orban a decis să folosească expresii inspirate din baruri: „când îți scad veniturile, e ca într-o familie. Dacă îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să îți bei banii la cârciumă”, a declarat fostul premier în 2020.
La 1 septembrie 2020, guvernul Orban trebuia să le acorde profesorilor o creștere salarială, care nu a mai venit niciodată. Ludovic Orban spunea că s-au alocat mai mulți bani pentru sănătate și bugetul nu-și mai permitea alte cheltuieli, deși România a continuat să aibă creștere economică și în timpul pandemiei.
A urmat guvernul Cîțu care a decis din nou să ignore prevederile din Legea 153/2017 și a amânat creșterea salariilor profesorilor. Întrebat cânt vor primi profesorii salariile mărite, Florin Cîțu a răspuns fără ezitare: „Nu în acest an. Anul acesta, am spus foarte clar la începutul anului că sunt îngheţate salariile din sectorul public au avut o dinamică foarte mare în ultima perioadă şi am arătat dinamica anvelopei salariale în sectorul public pentru anii următori până în 2024”, a declarat fostul premier în 2021.
Profesorii nu au acceptat refuzurile Guvernului și au decis să-și apere drepturile în instanță. Mai multe cadre didactice au dat guvernul în judecată pentru a-și recupera drepturile salariale. La finalul anului 2021, guvernul condus de Nicolae Ciucă a fost primul guvern dispus să ofere o creștere salarială profesorilor, însă chiar și aceasta a nemulțumit cadrele didactice, deoarece era cu mult sub ceea ce prevede Legea 153/2017.
Guvernul Ciucă a decis să plătească diferențele în 5 rate, începând cu anul 2022, însă prima rată era de doar 5%. Cu OUG 48 profesorii au primit o creștere salarială care a mai calmat puțin spiritele în școlile din România, deoarece s-au plătit diferențele și salariile au ajuns la valorile din Legea 153/2017.
Noua lege a salarizării
La început de 2023, mai mulți directori de școli s-au trezit cu salariile reduse, după ce aplicația EduSal a greșit calculele privind salariile acestora. Nu este pentru prima dată când Ministerul Educației greșește calculele. În anul 2021, Înalta Curte a cerut Ministerului Educației să recalculeze salariile profesorilor și să plătească drepturile salariale din ultimii 3 ani.
Dar problemele pentru 2023 sunt complet diferite, deoarece profesorii își doresc o creștere salarială peste ceea ce prevede Legea 153/2017. Situația actuală nu permite creșteri salariale peste valorile propuse de Legea 153, iar sindicaliștii ar dori modificarea legii și o creștere care să țină pasul cu rata inflației de 16%:
-Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
-Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
-Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
-Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
-Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
-Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
-Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației”, arată sindicaliștii de la FSLI în revendicări.
Astfel, problemele profesorilor par să nu se termine niciodată, ci doar evoluează de la an la an. Profesorii nu mai sunt mulțumiți nici de Legea 153/2017, care s-a aplicat cu mulți ani întârziere, și acum solicită alte creșteri peste valorile din legea salarizării.
Guvernul Ciucă este primul guvern care s-a arătat dispus, în ultimii ani, să mărească salariile profesorilor și să respecte legea salarizării. De asemenea, potrivit informațiilor oficiale, la Ministerul Muncii ar fi în lucru o nouă lege a salarizării, care ar trebui să aducă noi beneficii pentru profesori. Ceea ce fac sindicatele în aceste zile este doar o strategie prin care încearcă să pună presiune pe Guvern, astfel încât să-și negocieze beneficiile din noua lege a salarizării.