Producătorii de ulei, zahăr și unt sunt suspectați de o înțelegere
Producătorii de ulei, zahăr și unt sunt suspectați de o înțelegere

Producătorii de ulei, zahăr și unt sunt suspectați de o înțelegere pentru a menține prețurile ridicate. Consiliul Concurenței a demarat o investigație pentru a vedea dacă nu cumva aceștia profită de inflația ridicată pentru scumpiri nejustificate.

Ancheta Consiliului Concurenței vizează posibile înţelegeri între mari producători de ulei, zahăr și unt pentru menținerea unor prețuri la aceste produse ridicate dincolo de ce stabilesc mecanismele pieței. Investigațiile abia au început, având loc inspecții la 13 producători.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat joi la B1TV că există suspiciuni pentru că s-a constatat că prețurile la aceste produse sunt mai mari decât la altele. De asemenea, e suspect faptul că zahărul, untul și uleiul sunt mai scumpe în România decât în țările din regiune.

Trecem printr-o perioadă în care cresc toate prețurilor, e o inflație generată în mare măsură de creșterea prețurilor la energie din cauza războiului. Prețurile la energie duc la creșteri în toate zonele. Ăsta nu e un lucru ilegal, nu înseamnă că cineva încalcă o lege.

Cu inflația luptă BNR și Ministerul Finanțelor.

La ce suntem noi atenți e ca, profitând cumva de contextul ăsta în care cresc multe prețuri, unii comercianți nu cumva să supraliciteze, să se înțeleagă între ei să ducă prețurile mai sus decât ar evolua ele de la sine. Deci nu inflația în sine e ce investigăm noi, ci dacă nu cumva unii profită de inflație ca să crească prețurile și mai mult.

Ce am văzut noi e că la aceste produse prețurile au crescut față de alte produse alimentare și mai mult decât în țările din jur. Unele cresc mai mult decât media și mai mult decât în țările din jur. Asta generează suspiciunea că nu e un fenomen strict economic, ci avem de-a face cu înțelegeri între producători”, a declarat șeful Consiliului Concurenței.

Ce presupune investigația declanșată de Consiliul Concurenței

„Nu ne uităm la comercianți, suspiciunile se concentrează pe comportamentul unora dintre producători. Ne-am uitat la principalii producători, cei care pot să influențeze piața, au vânzari mari. Dacă se înțeleg niste comercianți mici, ei n-au impact asupra prețurilor. Suspiciunile sunt legate de prețul la unt, la ulei și la zahăr și ne-am uitat la principalii actori economici.

Investigația abia a început. Săptămâna aceasta am mers, pe baza mandatelor judecătorești, să colectăm informațiile”, a continuat Chirițoiu.

Chrițoiu a precizat că o investigație de acest fel poate dura până la doi ani.

O investigație de genul ăsta ține doi ani. Acum depinde și ce dovezi găsim, că ne trebuie și dovezi, nu suspiciuni. Depinde și de comportamentul companiilor. Avem situații în care companiile recunosc, reducem amenda și investigațiile se termină mai rapid. Avem și cazuri în care companiile obstrucționează cât de mult pot investigațiile și atunci durează mai mult”, a explicat Bogdan Chirițoiu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *