Reforma pensiilor speciale este „praf în ochi” crede fostul ministru al muncii, Violeta Alexandru, iar actualul ministru, Marius Budăi, și restul guvernanților sunt niște „lași”.
Violeta Alexandru a explicat faptul că guvernanții nu vor să desființeze pensiile speciale pentru a nu pierde voturi fix acum, în prag de alegeri: „Toate aceste persoane din zona magistraților, diplomație, angajați în Curtea de Conturi, auditori externi, funcționari parlamentari, toate aceste zone sunt populate de familii extinse ale celor care iau deciziile”.
Violeta Alexandru a explicat întâi că în proiectul de lege al Puterii privind așa-zisa reformă a pensiilor speciale nu sunt incluse și pensiile speciale ale parlamentarilor și primarilor din simplul motiv că în legi ele sunt trecute ca „indemnizații”, or în PNRR nu există nicio referire la indemnizații. Așa că guvernanții nu s-au mai simțit presați, la fel ca în cazul celorlalte privilegii, măcar să mimeze că fac vreo reformă, a explicat fostul ministru al muncii, Violeta Alexandru, într-o emisiune B1TV.
Cât despre proiectul respectiv, deputata spune că e doar „praf în ochi” și „o cârpeală pe ici pe colo”. Iar pe Marius Budăi (PSD), actualul ministru al Muncii, cel care a trimis forma inițială a proiectului în Parlament, l-a făcut un „laș”.
„Sunt atât de lași, că n-au curajul să susțină nici măcar o consulare reală cu părțile interesate. Nu vor să facă nicio schimbare, pentru că vine anul electoral și ei, de fapt, acum sunt dependenți de rețelele de alegători. Toate aceste persoane în zona magistraților, diplomație, angajați în Curtea de Conturi, auditori externi, funcționari parlamentari, toate aceste zone sunt populate de familii extinse ale celor care iau deciziile”, a spus fostul ministru.
Întrebată dacă la Camera Deputaților se mai poate face ceva pentru corectarea acestui proiect de lege, ea a răspuns: „În ce-i privește pe colegii mei din Forța Dreptei și pe colegii de la USR, n-am nicio îndoială că vom face tot ce-i posibil, dar să știți că e o diferență de viziune în ce mă privește. O să lupt chiar pe amendamente, dar e o diferență de viziune: eu le văd rase, eliminate pe cele care se adaugă la pensia pe contributivitate, făcut ordine în sistem în zona care ține de încadrarea în grupe, că de aici pleacă reducerea vârstei de pensionare. Și acum în zona sistemului de apărare vârsta e, de fapt, 60 de ani, dar modul în care în interiorul sistemului de la persoane care n-au nicio legătură cu ce se numesc condiții speciale deosebite, care sunt puse în grupe, la cei care probabil merită să fie în grupe, toate aceste încadrări înseamnă reducerea vârstei de pensionare”.
Violeta Alexandru demontează unul dintre argumentele invocate de ”speciali”
„Dacă nu facem curățenie și nu recunoaștem că în România incompatibilitățile sunt scoase de sub control…. Nu e adevărat că nu se câștigă suplimentar venituri, aceasta fiind prima lor motivație pentru care, chipurile, peste pensia de contributivitate au și această pensie venită pe o formulă specială de la bugetul de stat. Nu e adevărat! Se desfășoară diverse activități, nu mai vorbesc de cele de care nu știm oficial… Dar ele se întâmplă, vorbesc de faptul că ei pot fi profesori… Parlamentarii pot fi avocați, notari… dar la coadă la pensii speciale se așază, deși de-a lungul vieții au desfășurat și alte activități”, a mai declarat deputata.
Violeta Alexandru a mai precizat că, în viziunea sa, pensiile din zona de apărare n-ar fi trebuit puse în aceeași oală cu restul, dar „și în zona sistemului de apărare trebuie făcută curățenie”.