ANM vrea să-și îmbunătățească sistemul pentru a putea oferi informații concrete cu privire la fenomenele meteorologice viitoare. Investiția de peste 2,5 milioane de euro urmează să fie atribuită.
Administrația Națională de Meteorologie a deschis licitația pentru atribuirea unui contract cu privire la furnizarea, instalarea și punerea în funcțiune a unui sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor primite de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei.
Valoarea totală a proiectului este de 12,4 milioane de euro, fără TVA, adică 2,5 milioane de euro, plus TVA. Proiectul este finanțat din contribuția Uniunii Europene și Bugetul Local. Durata contractului este de 11 luni.
Criteriul de atribuire al contractului este reprezentat de „Cel mai bun raport calitate – pret”. Data limită pentru depunerea ofertelor este 6 mai 2022.
ANM promite să îmbunătățească furnizarea informațiilor oferite
Prin intermediul acestei achiziții este urmărită îmbunătățirea capacității Administrației Națională de Meteorologie de a capta date operaționale în timp real, privind asigurarea compatibilității cu noii sateliți din seria MTG și MetopSG. Încheierea contractului de achiziție publică are ca și scop achiziționarea unui sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor primite de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei. Realizarea sistemului are ca obiectiv propus și asumat în cadrul Proiectului “Modernizarea infrastructurii de monitorizare și avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecției vieții și a bunurilor materiale – INFRAMETEO”.
Proiectul INFRAMETEO, privind modernizarea a infrastructurii de meteorologie, va contribui la cerinţele formulate în cadrul Strategiei Naţionale a României privind Schimbările Climatice în ceea ce privește furnizarea de date şi informaţii esenţiale asupra parametrilor meteorologici şi climatici care au afectat şi vor afecta România, în special fenomenele meteorologice extreme care generează inundaţii şi eroziune costieră.
Având în vedere creșterea frecvenței fenomenelor meteorologice extreme cu caracter local și a intensității acestora, dar și viteza mare de deplasare, proiectul va contribui semnificativ la implementarea măsurilor ce se impun pentru asigurarea unei rețele naționale de observații meteorologice în vederea creșterii acurateței prognozelor și avertizărilor meteorologice privind intensificările puternice ale vântului, căderile de grindină, ploile torențiale generatoare de inundații majore, cu caracter local, inclusiv în mediul urban sau de viituri rapide.
Furnizarea, instalarea și punerea în funcțiune a unui nou sistem pentru a recepționa, procesa, afișa, arhiva și disemina datele de la sateliții meteorologici şi de supraveghere a atmosferei care să facă față creșterii volumului și complexității datelor transmise prin EUMETCast și respectiv direct în cazul sateliților polar-orbitali.