S-au găsit bacterii extrem de periculoase în gheaţa folosită la un fast food, aflat într-un mall din nordul Bucureştiului, au anunţat oficiali din cadrul Autorităţii Naționale pentru protecția Consumatorilor (ANPC). Potrivit rezultatelor trimise la un laborator este vorba despre enterococi intestinali și coliformi, care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor. Restaurantul de tip fast food a primit o amendă în valoare de 30.000 de lei pentru această neregulă.

ANPC: Bacterii periculoase în gheaţa folosită la un fast food din Bucureşti

Reprezentanţii Autorităţii Naționale pentru protecția Consumatorilor au luat probe din gheaţa pe care o foloseau şi alte restaurante şi aşteaptă rezultatele.

„Pe data de 18 februarie, mai exact, inspectorii ANPC au prelevat aceste probe de gheaţă pentru a verifica dacă sunt sigure pentru consum din acest centru comercial din Nordul Capitalei, iar rezultatele au fost gata ieri. Cei de la laborator au spus că această gheaţă conţine bacterii periculoase – vorbim despre bacterii periculoase pentru intestine, bacterii coliforme, care pot afecta sănătatea. (…).  Restaurantul respectiv, situat într-un mall din nordul Bucureştiului  a fost amendat ştim, momentan, cu 30.000 de lei, iar utilizarea aparatului de gheaţă a fost oprită temporar”, a spus jurnalista Daria Gheorghe la Antena 3 CNN.

„În urma procesului verbal de prelevare seria ANPC nr. 0022380/18.02.2025, la data de 18 februarie 2025, au fost prelevate probe de cuburi de gheață în vederea determinării analizelor microbiologice. La data de 24 februarie 2025, Laboratorul ICA a emis Raportul de încercare nr. 11719502, prin care s-a detectat prezența enterococilor intestinali (valoare determinată 2,3 x 102 ufc/100ml), valoare ce depășește limita acceptată conform Ordonanței 7/2023, care impune o valoare de 0 ufc/100ml. De asemenea, valoarea determinată pentru bacteriile coliforme (considerate parametru indicator conform aceleași Ordonanțe) a fost de 2,7 x 102 ufc/100ml, în condițiile în care valoarea admisă este de 0 ufc/100ml.
Contaminarea cu bacterii, precum enterococii intestinali și coliformii, poate pune în pericol sănătatea consumatorilor, iar utilizarea gheții contaminate în băuturi răcoritoare poate avea consecințe grave. În acest context, operatorul economic Premier Restaurants SRL a fost sancționat conform articolului 7c, prima liniuță, cu o amendă de 30.000 lei și i-a fost dispusă măsura opririi temporare a utilizării aparatului de gheață până la remedierea deficiențelor constatate.
În plus, având în vedere raportul de încercări nr. 11719502/24.02.2025, care confirmă prezența bacteriilor coliforme și a enterococilor intestinali (streptococi fecali), există suspiciunea că aceste microorganisme ar putea fi prezente și la aparatele de producere a gheții din unitățile operatorului economic. Conform articolului 57 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 cu modificările și completările ulterioare, s-a propus emiterea unui Ordin al Președintelui ANPC pentru oprirea temporară a utilizării aparatelor de gheață la nivel național, până la obținerea unor rapoarte de încercări ulterioare care să confirme că gheața utilizată este sigură pentru consumul uman.
Ca urmare a acestui fapt, au fost prelevate noi eșantioane de gheață din unități de alimentație publică, respectiv:
• Amrest Food SRL – Burger King
• Art Burger SRL – Hesburger
• Amrest Coffee SRL – Starbucks
Scopul principal al prelevării acestor eșantioane este realizarea analizelor microbiologice pentru a verifica prezența microorganismelor periculoase, precum bacterii coliforme, enterococi și Escherichia coli. Eșantioanele au fost prelevate de către un reprezentant ICA.
ANPC va continua să monitorizeze situația și să ia măsurile necesare pentru protejarea sănătății publice”, au transmis într-un comunicat oficiali din cadrul Autorităţii Naționale pentru protecția Consumatorilor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *