Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) este în atenția publicului larg mai cu seamă anul trecut și pe timpul iernii, când românii s-au trezit cu facturi absolut uriașe la energia electrică. Instituția ar fi trebuit să vegheze la buna funcționare a pieței, dar în schimb, sub conducerea PSD, a angajat o serie de persoane cu zero experiență în domeniul energiei, care câștigă mii de euro pe lună.
În plin scandal al facturilor, Dumitru Chiriță, șeful de atunci al ANRE, a plecat în vacanță în Republica Dominicană. El a fost pus în această funcție de către PSD, în noiembrie 2017, fiind fost deputat al acestui partid transmite B1TV.
Drept răsplată pentru ”munca depusă”, mandatul lui Chiriță a fost prelungit de Guvernul PSD-PNL, când premier era Nicolae Ciucă (PNL).
Din aprilie, ANRE are un șef nou în persoana liberalului George Niculescu. În timpul procedurii de numire a sa de către Parlament, USR a acuzat coaliția PSD – PNL că în continuare politizează această importantă instituție.
Sub conducerea ANRE sunt tot felul de personaje care câștigă mii de euro, deși multe dintre ele au zero experiență în domeniul energiei. Au, în schimb, legături cu partidul stat PSDNL. Și, ca sfidarea să fie completă, salariile acestora nu sunt publice, deși sunt plătite din banii românilor. Jurnaliștii află mereu pe surse ce salarii și sporuri încasează aceștia.
Acum, angajații ANRE insistă să nu facă economii, în ciuda gravelor probleme cu bugetul statului. O parte dintre ei au transmis premierului Marcel Ciolacu, președintele PSD, și mai multor miniștri un memoriu prin care critică proiectul de Ordonanță de Urgență cu măsurile de reducere a cheltuielilor statului.
Ei reclamă o presupusă încălcare a independenței instituției și amenință chiar că vor sesiza Comisia Europeană, mai precis Directoratului General pentru Energie, informează G4Media.
Proiectul de OUG care-i nemulțumește prevede limitarea angajărilor la stat, salarizarea pe criterii de performanță, instituirea unor norme clare pentru cumpărarea de autoturisme și plata la buget a 80% din profitul sau excedentul realizat de agențiile/instituțiile de stat.
Salariații ANRE se arată, însă, nemulțumiți de proiect și susțin că „prevederile articolului care prevede că autoritățile/agențiile datorează anual o taxă specială în procent de 80% aplicată rezultatului net afectează resursele financiare ale ANRE, fiind în contradicție cu criteriile de independență enunțate de Comisia Europeană”.
Ei mai susțin că limitarea numărului de autoturisme ar încălca independența instituției: „Totodată, impunerea unor normative de personal sau a unor norme de dotare cu autoturisme împiedică ANRE în luarea unor decizii autonome cu privire la execuția bugetului și de organizare a activității. Tot în contradicție cu principiile de independență sunt și prevederile că posturile vacante se anulează”.
Guvernul a declarat că va continua să implementeze proiectul de OUG, în ciuda protestelor angajaților ANRE.
Leave a comment