Obligația restaurantelor de a detalia informațiile din meniu cu date despre materiile prime folosite- inclusiv cu anul și proveniența porcului, de exemplu- va fi amânată până în martie 2023, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu. Oficialul a explicat că au ținut seama de criticile patronilor din industria ospitalității, dar decizia amânării vine din faptul că din ianuarie va fi aplicată o nouă cotă de TVA în acest domeniu.

Întrebat marți dimineață într-o emisiune B1TV cum vor arăta meniurile restaurantelor după 15 martie 2023 și de ce se ia o asemenea măsură, șeful ANPC a explicat: „S-a luat o asemenea măsură în urma discuțiilor cu asociațiile patronale din domeniul HoReCa. Unii dintre membrii acestora au nevoie de lămuriri suplimentare. S-au ridicat probleme, unele pertinente, legate de modul în care vor fi transmise informațiile către consumatori, de exemplu, în situația în care un meniu era deja foarte stufos”.

Am analizat toate aceste solicitări, am amânat implementarea, pentru a elabora un ghid de elaborare al meniurilor și de a stabili pentru fiecare dintre situații, punctual, care va fi soluția optimă în așa fel încât consumatorilor să fie informat și, bineînțeles, operatorul economic să poată realiza această obligație în modul cât mai practic cu putință”, a continuat Horia Constantinescu.

Indiferent de efervescențele unora dintre cei din industria HoReCa, trebuie înțeles că există o susținere, de asemenea, din partea unor membri marcanți ai industriei și trebuie înțeles că cei care încearcă să se ascundă în spatele ieșirilor vehemente în spațiul public doresc, de fapt, să nu transmită consumatorilor informațiile despre compoziția adevărată a produselor pe care le pun la dispoziția acestora. Nu este de neglijat că un produs are în compoziție ingrediente cu o etichetă curată, așa cum spunem, în sensul că este cât mai aproape de natural, în raport cu un alt produs a căror ingrediente conțin până la 20-25 de aditivi alimentari sau de chimicale și au pretenția de a fi cel puțin la fel de bune ca cele cu eticheta curată”, a adăugat oficialul.

Întrebat dacă s-au plâns proprietarii din HoReCa de o eventuală majorare a costurilor, el a spus: „Acesta a fost subterfugiu găsit pentru a solicita eventual anularea ordinului, lucru care nici nu se poate pune în discuție. Una dintre solicitări, ceea ce ni s-a părut cu maximă pertinență, este că din ianuarie se va schimba cota de TVA, deci va surveni o nouă schimbare eventual a meniurilor și atunci pentru a nu obliga operatorii economici la două cheltuieli, una în decembrie și o alta în ianuarie, am hotărât să amânăm până după implementarea și cotei de TVA, pentru a tipări eventual o singură dată”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *