Un medic pneumolog aduce o ipoteză surprinzătoare a unui remediu care ar funcționa în lupta coronavirusului. Funcționează însă doar dacă este aplicat la început, înainte ca virusul să pătrundă în mucoasele respiratorii și să înceapă să se înmulțească. Medicul Radu Crișan a explicat beneficiile unui leac băbesc, apa cu sare.
Medicul Radu Crişan, medic peumolog și șef de șecție la Spitalului de Pneumologie din Iaşi, atrage atenția că acesta nu este un tratament anti-coronavirus ci doar o măsură care poate ajuta, în primele faze. Doctorul pneumolog a lansat acest sfat din ipostaza de specialist în haloterapie, tratamentul bolnavilor de plămâni în salină
„Un lucru cu siguranţă vă recomand pentru că nu are ce să strice şi vă garantez că aduce numai beneficii : apa cu sare. Vă spun asta din postura unei persoane care a făcut un doctorat cu Haloterapia. Haloterapia înseamnă utilizarea aerosolilor salini, ceea ce se întâmplă şi în saline, cum este la Cacica, cum este la Praid, sau în salinele artificiale de suprafaţă. Da, teza mea de doctorat a fost despre beneficiile haloterapiei la pacienţii bolnavi cronic respirator. Am avut nişte rezultate îmbucurătoare, foarte bune, aş putea spune. Sigur, nu ca singur tratament, ci ca tratament adjuvant, ca metodă de recuperare. Asta nu înseamnă că gata, ăsta este tratamentul şi nu trebuie să mai ia pacientul alt tratament. Este foarte important de reţinut acest aspect.
Dar da, dacă vreţi să faceţi ceva în plus, dacă vreţi să vă sterilizaţi căile respiratorii superioare, puteţi să faceţi apă cu sare. Concentraţia este aproximativ egală, sau apropiată cu cea a serului fiziologic. Să fiţi siguri, treaba aceasta se poate realiza aşa: în 300 de ml de apă, apă curată evident, se pune o linguriţă de sare. se face o soluţie cu o concentraţie de aproximativ 1,5-1,8%, cam aşa, depinde de linguriţă, depinde de cât mai scăpaţi pe lângă. Cu această soluţie puteţi să vă faceţi toaleta nasului sau puteţi face gargară. Luaţi câte un gât de soluţie şi faceţi gargară cu ea
Este o metodă excelentă de toaletă, dacă vreţi, naturală, a căilor respiratorii, a gâtului şi a nasului. Dacă această soluţie este încălzită, cu atât mai bine. Nu faceţi cu apă rece, pentru că o să vă irite. Ce se întâmplă? O să vă explic, pe scurt, dacă tot vreţi să faceţi ceva natural” a explicat medicul Radu Crișan, potrivit zf.ro.
Medicul specialist a oferit și explicația științifică a procesului.
„Apa cu sare este non agresivă şi, într-un fel, sterilizantă. Sarea conţine Natriu-Clor. Sodiul este un electrolit care deshidratează membranele bacteriene. Nu ştim dacă are vreun efect asupra virusurilor, dar asupra bacteriilor sigur că da, iar clorul este un biocid natural. Orice gospodină ştie că dacă dă cu clor, mor bacteriile. O concentraţie de 1 până la 2% este în regulă, nu este agresivă cu mucoasa, o deshidratează şi scoate secreţiile. Faceţi gargară şi vă protejează mai bine decât orice altă tâmpenie cu mentol, cu busuioc sau mai ştiu eu ce Dumnezeu. Aceasta este o metodă bună, pe care v-o garantez, dar repet, nu înseamnă că dacă faceţi chestia aceasta gata nu mai faceţi niciodată coronavirus.
Dacă l-aţi luat pe mucoase şi a apucat să se replice, la revedere. Dar dacă vreţi o metodă cum ne spălăm pe mâini să ne spălăm şi pe mucoasele care intră în contact cu aerul puteţi folosi apă cu sare”.