raed arafat
raed arafat

Conflictul dintre ministrul sănătății, Alexandru Rafila, și șeful DSU, Raed Arafat, pe tema coordonării serviciilor de urgență pare interminabil, cu atât mai mult cu cât nu este tranșat nici în coaliție. Luni, ministrul sănătății a readus în atenție această problemă, iar replica secretarului de stat de la Ministerul de Interne nu a întârziat să apară.

Într-un interviu pentru Digi24, Raed Arafat avertizează că mulți specialiști din domeniul intervențiilor de urgență ar putea părăsi sistemul, dacă lucrurile vor fi aduse „la nivelul anului 2000”. El consideră că ceea ce vrea ministrul sănătății este o problemă artificial ridicată, care nu vizează decât înlăturarea sa de la coordonarea DSU. În acest context, Raed Arafat spune că mult mai simplu ar fi să fie demis.

„Persoana care este cu capul pe umeri în faza asta și în zilele noastre de acuma nu ar atinge un sistem care funcționează și care funcționează foarte bine. Unul din motive că a funcționat foarte bine era coordonarea integrată care există. Riscul este să strici ce funcționează, să nu pui nimic în loc mai bine. Tot ce am auzit până acuma nu este o viziune nouă, este o întoarcere la trecut. Sunt lucruri luate din memoria unor persoane care se perindă și dau sfaturi. Aceste persoane nu sunt în stare să vadă evoluțiile care au fost sau au fost împotriva lor de când au avut loc aceste evoluții și care ne-au dus unde suntem și ele trăiesc în trecutul lor și în memoria lor, al anilor 2000”, acuză Raed Arafat.

Arafat subliniază că argumentul cu finanțarea pe care îl aduce ministrul sănătății este un pretext fals. „Partea de finanțare este un alt aspect. Nu finanțează Ministerul Sănătății, finanțează bugetul de stat. Bugetul de stat finanțează prin diferite instituții. Legea spune că sistemul de urgență – și aici ne referim la Ambulanță și la Unitățile de Primiri Urgență și componenta SMURD-ului – este finanțat din bugetul de stat prin două ministere: Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne. Nimeni nu poate să nege că Ministerul Afacerilor Interne a băgat mulți bani în sistemul de urgență și în salarii, și în funcționare, și în investiții, așa cum a făcut și Ministerul Sănătății”, spune șeful DSU.

Raed Arafat: „Noi distrugem”

„Amândouă structuri sunt finanțate, resurse umane, tot, de la ministerele apărării și amândouă structuri sunt coordonate integral de către ministerele de interne”, a menționat Raed Arafat. El mai spune că pompierii se implică în asistența medicală de urgență și Franța, și în Germania, și în Finlanda. „Așa că noi n-am venit cu o chestie nouă pe care am inventat-o. Noi am adaptat niște idei și sisteme care există și am creat un sistem cât de cât integral, la nivel de dispecerate, să avem ambulanța și pompierii împreună, la nivel de coordonare zilnică, să fie la fel, tot. Și acuma, să venim să spunem că trebuie să plece o parte la Sănătate și o parte să rămână la Interne și unii să coordoneze o parte, alții o parte, noi distrugem tot ce este bun în acest sistem integrat și-l dezintegrăm”, a punctat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, citat de Digi 24.

Șeful DSU respinge ideea unor negocieri, pentru a se ajunge la o soluție de mijloc, la un compromis. El spune că s-ar negocia pe viața oamenilor doar pentru a satisface dorințele unui grup și orgoliul unor persoane.

„Până acuma, toate declarațiile pe care le aud mă duc înapoi (în timp – n.r.), mă duc la niște chestii care este imposibil să poți să faci pe ele soluții de compromis. Uneori soluțiile de compromis compromit. Pentru a satisface dorințele unui grup, orgoliul unor persoane, ajungi să faci compromisuri pe sistem. În secunda în care ai făcut compromisuri pe sistem înseamnă că ai negociat pe viața oamenilor. Deci noi, de exemplu, nu putem negocia ideea că mașinile SMURD-ului să nu fie trimise cum sunt trimise acuma, instant, la un caz grav sau critic, asta este nenegociabil, pentru că asta salvează vieți. Dacă avem alternative mai bune, să se vină cu ele, dar asta nu s-au auzit! Plus că costă foarte mult să creez alternative la un sistem care și el costă, dar este destul de limitat”, susține Raed Arafat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *