Ministerul Apărării Naționale (MApN) se confruntă cu un deficit alarmant de personal, avertizează experții militari. În martie, doar 74.097 de posturi erau ocupate din aproximativ 120.000 câte ar fi necesare, cu 1.061 mai puține față de luna precedentă. „Valul de părăsire a sistemului este în creștere, cu circa 6.000 de oameni care au plecat doar în 2023”, atrag atenția analiștii.

Pentru a contracara această situație critică, MApN a încercat să atragă recruți prin organizarea de concursuri pentru peste 5.000 de posturi de soldați și gradați profesioniști. Însă, potrivit surselor citate de adevărul.ro, rezultatele nu au fost pe măsura așteptărilor.

Analistul militar Aurel Cazacu sugerează că soluția constă în „alinierea la standardele NATO, în special prin creșteri salariale semnificative”. „Este foarte simplu, trebuie să reproducem standardul NATO. Asta însemnă în primul rând salarii mai mari. Și mai mari nu cu o creștere de fațadă, ci cu una masivă”, afirmă Cazacu.

El acuză lipsa de implicare a decidenților: „Responsabilii guvernamentali sau parlamentarii care nu sunt de acord cu o asemenea creștere pot fi acuzați de trădare de țară, cred eu. Politicienii nu mai trebuie să vadă militarul obișnuit ca pe un muncitor necalificat, pentru că mulți fac asta, mulți îi tratează așa”.

„Un militar trebuie să știe că poate achita o grădiniță, că se poate ocupa de sănătatea copiilor sau a soției. (…) Oamenilor trebuie să li se explice că în majoritatea cazurilor calificarea din armată poate fi folosită în viața civilă, ulterior. Un tanchist se poate face excavatorist, de exemplu”, completează analistul.

Pentru a compensa deficitul de personal, MApN a propus introducerea serviciului militar voluntar pentru tinerii între 18 și 35 de ani, cu instruire militară de bază de până la 4 luni. În paralel, Ministerul derulează campanii de recrutare, cu înscrieri deschise până în iunie pentru soldați profesioniști, rezerviști voluntari și învățământ postliceal militar.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *