Impozitarea salariilor diferită la angajații de la stat și la privat nu e constituțională, consideră fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. Mai bine ar fi eliminate de tot impozitele pe salariu, la stat, și se va ști exact cât primește fiecare- a mai spus el.
Nu e constituțional ca unii să fie impozitați, iar alții nu, ori ca bugetarii să fie impozitați diferit de angajații de la privat, spune Augustin Zegrean.
„Constituția vorbește despre justa așezare a sarcinilor fiscale. Deci concluzia e că nu poți pe unii să-i impozitezi și pe alții ba. Pentru că toți avem obligația constituțională de a contribui cu impozite la întreținerea statului, dar avem și un text în Constituție care vorbește despre egalitatea în fața legii și a autorităților. Noi nu mai suntem egali dacă unii sunt impozitați și alții nu.
Eu vă spun cât se poate de cinstit că nu am înțeles niciodată de ce bugetarii trebuie să plătească impozit pe salar. Să calculeze salariul cât vor să le dea, să le dea și să-i lase în pace, că așa iau banii dintr-un buzunar și-i mută în celălalt.
Nu poți să impozitezi diferit că lucrează la stat sau că lucrează la privat. Care-s mai buni, cei de la stat sau de la privat?”, a afirmat Augustin Zegrean, marți seara, într-o emisiune B1TV.
Declarațiile au fost făcute în contextul în care președintele PSD, Marcel Ciolacu, ar fi propus în coaliție să fie introdus impozitul progresiv pentru angajații din sectorul public care cumulează pensia cu salariul, dar și pentru veniturile de la stat care sunt mai mari decât cel al președintelui României (circa 25.000 de lei brut). După apariția acestor informații pe surse, Ciolacu a revenit cu declarații publice.
„A fost vorba de veniturile numai de la statul român, în cazul în care ești pensionar de la statul român și faci un cumul de peste 25.000 tot de la statul român, ești secretar de stat și ai și pensie. E normală această abordare. Avem discuțiile, de exemplu, cu autoritățile de reglementare. Au, după cum bine știți, niște venituri substanțiale, convenite la nivel european, nu Ciolacu a decis lucrul acesta, sau Ciucă (…). Atunci, dacă ai aceste venituri impuse de către Uniunea Europeană, ținând cont că nivelul de salarizare în România nu este cel din Uniunea Europeană, este normal ce depășește venitul brut al Președintelui să fie impozitat”, a explicat Marcel Ciolacu.