AUR va depune miercuri, la 15:30, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan.
Parlamentari ai Opoziției au anunțat luni că vor depune moțiune de cenzură după angajarea răspunderii premierului pe pachetul privind măsurile fiscale.
Reprezentanții AUR au depus documentul cu textul moțiunii și lista de semnături, în ultima zi a sesiunii extraordinare. Potrivit surselor, moțiunea ar putea fi citită joi dimineață. Dezbaterea și votul ar putea fi programate pentru luni.
Însă, calendarul va fi stabilit de către Birourile Permanente ale Parlamentului, care se reunesc la ora 16.30, în format online.
Mihai Enache afirmă că moțiunea are semnături mai multe decât numărul minim necesar, de la AUR, SOS, POT și de la neafiliați.
„Numărul de semnături, însă, nu este suficient pentru a trece. Facem apel, pentru că am auzit mulți viteji zilele astea că nu sunt de acord cu măsurile, să nu rămână cu vitejia. Singura soluție este de a vota și ei moțiunea”, spune liderul deputaților AUR.
Acesta completează că George Simion este primul semnatar al moțiunii.
UPDATE AUR reclamă că Guvernul se „atinge de banii copiilor”
„Cum să vă atingeți de indemnizațiile copiilor?. Iau banii de pamperși pentru copii. Cum să te atingi de burse, de banii de sandviș pentru copii? Este o lipsă totală de viziune”, reclamă Ramona Ioana Bruynseels.
Noi nu putem să fim de acord cu aceste măsuri, nu putem da mâna cu ei. Este evident că acest Guvern trebuie să plece, încheie deputata AUR.
Știrea inițială.
Parlamentari ai Opoziției au anunțat luni că vor depune moțiune de cenzură după angajarea răspunderii premierului pe pachetul privind măsurile fiscale.
De asemenea, reprezentanții opoziției au detaliat motivele pentru care „nu pot accepta” Legea austerității propusă de cabinetul condus de Ilie Bolojan:
- Partidele actualei coaliții guvernamentale sunt singurii vinovați de situația bugetară actuală și este profund imoral să repari o ticăloșie cu aceiași oameni care au comis-o;
- Măsurile cuprinse în această lege sunt menite a induce recesiune și scăderea nivelului de trai;
- Creșterea taxelor pe consum va produce creșterea necontrolată, la niveluri de peste 10%, a prețurilor de consum, având un caracter puternic inflaționist;
- Costul austerității este repartizat doar românilor (antreprenori, salariați și pensionari), în vreme ce marile corporații multinaționale sunt scutite de orice creștere a fiscalității, iar administrația este scutită de orice diminuare a risipei pe care o face;
- Niciuna dintre măsurile propuse nu are ca obiectiv risipa sau furtul din banul public, iar cheltuielile exagerate de acum sunt considerate justificate – suplimentarea prețului la contractele publice deja atribuite depășind anual 20 de miliarde de lei (vezi cazul centralei electrice de la Iernut, al cărui cost crește de șase ani neîntrerupt sau al centurii de la Comarnic, care a „beneficiat” de o suplimentare de aproximativ o treime din costul la data semnării contractului plus refacerea studiului de fezabilitate după execuția a 48% din lucrare).