Două moțiuni simple au fost depuse, miercuri, la Parlament prin care partidele conduse de George Simion și Anamaria Gavrilă critică doi miniștri din Guvernul Ciolacu 2: ministra Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, și ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu.
Moțiunile simple inițiate de parlamentari nu pot demite un ministru, chiar și dacă acestea sunt votate de majoritatea parlamentarilor. Doar moțiunile de cenzură, care sunt depuse împotriva întregului Executiv, odată votate de majoritatea parlamentarilor, duc la căderea Guvernului.
Moțiunea simplă împotriva ministrei Muncii, Simona Bucura-Oprescu, intitulată „Sistemul de pensii – un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri”, a fost depusă miercuri la Senat de către AUR. Ea va fi dezbătută luni, 28 aprilie, de la ora 12:00, într-o ședință a Plenului Senatului.
„România continuă să fie, în ciuda promisiunilor electorale ale coaliției PSD-PNL-UDMR, pe ultimele locuri din Uniunea Europeană atât la speranța de viață, cât și la nivelul pensiei medii. Un român care muncește o viață întreagă ajunge să recupereze abia o treime din contribuțiile sale”, acuză AUR într-un comunicat de presă.
Moțiune simplă și împotriva lui Emil Hurezeanu
Moțiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Externe Emil Hurezeanu a fost depusă tot miercuri la Parlament, însă de data aceasta la Camera Deputaților. 76 de parlamentari de la AUR și POT, printre care și George Simion și Anamaria Gavrilă, au semnat pentru inițierea moțiunii.
Emil Hurezeanu este criticat în textul moțiunii simple că România lipsește de pe „harta marilor evenimente diplomatice”, pentru gafe și pentru „eșecul istoric al diplomației românești – programul Visa Waiver”.
„Ministerul Afacerilor Externe, sub domnul Hurezeanu, s-a transformat într-un mecanism inert, izolat și lipsit de viziune. Un minister ce a compromis capacitatea României de a-și proiecta interesele și valorile în plan internațional. Un ministru care tace când trebuie să vorbească, lipsește când trebuie să acționeze și tolerează partizanatul acolo unde trebuie rigoare instituțională”, se arată în textul moțiunii simple.
Moțiunea simplă împotriva ministrului Hurezeanu va fi dezbătută de Camera Deputaților în 6 mai și va primi un vot în data de 7 mai, asta în contextul în care săptămâna viitoare deputații nu vor avea ședință în plen (atunci când se votează asupra anumitor proiecte), ci doar ședințe în comisii, conform programului aprobat miercuri de Biroul permanent al Camerei Deputaților.