În cadrul vizitei sale în Cambodgia, președintele chinez Xi Jinping a criticat tensiunile comerciale globale, subliniind efectele lor negative asupra economiei mondiale și sistemului comercial multilateral.
„Războaiele comerciale subminează sistemul comercial multilateral și perturbă ordinea economică globală”, a declarat Xi în timpul întâlnirii cu președintele Partidului Popular Cambodgian și președintele Senatului, Samdech Techo Hun Sen, potrivit agenției de știri Xinhua, preluată de Hotnews.
Liderul chinez a susținut că „istoria a arătat tendința de neoprit către o lume multipolară, globalizarea economică și diversitatea culturală”, adăugând că „nicio țară nu vrea să se întoarcă la izolare”. El a făcut apel la cooperare internațională, îndemnând „toate țările să se unească, să susțină respectul reciproc și să lucreze împreună pentru a construi o comunitate cu un viitor mai bun pentru omenire”.
Xi a reafirmat angajamentul Chinei de a „menține continuitatea și stabilitatea diplomației sale de vecinătate” și de a „aprofunda cooperarea cu țările vecine” în contextul în care „Asia pornește într-o nouă călătorie de revitalizare colectivă”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul turneului regional al președintelui chinez, care a inclus vizite în Vietnam, Malaezia și Cambodgia, având drept scop consolidarea legăturilor comerciale regionale și contracararea efectelor taxelor vamale impuse recent de administrația Trump.
La sosirea în Phnom Penh, Xi a fost întâmpinat de regele Norodom Sihamoni în cadrul unei ceremonii militare. Programul său a inclus și întâlniri cu fostul lider Hun Sen și cu actualul premier Hun Manet.
China, primul investitor în Cambodgia
China reprezintă cel mai important partener comercial și cel mai mare investitor străin în Cambodgia, deținând peste o treime din datoria externă a țării, estimată la 11 miliarde de dolari, conform datelor Fondului Monetar Internațional.
Premierul Hun Manet a descris vizita lui Xi drept o demonstrație de prietenie „solidă”, subliniind că relația bilaterală se bazează pe „principiile respectării suveranității, egalității și neamestecului în afacerile interne”. El a adăugat că Beijingul a jucat un „rol central” în dezvoltarea socio-economică a Cambodgiei.
Vizita are loc în contextul în care China și Cambodgia sărbătoresc 67 de ani de relații diplomatice și comemorează 50 de ani de la cucerirea Phnom Penh de către Khmerii Roșii, susținuți la acea vreme de Beijing.
La începutul lunii aprilie, președintele american Donald Trump a anunțat tarife vamale de 49% pentru Cambodgia, una dintre cele mai mari taxe impuse vreodată. Totuși, aceste tarife au fost ulterior reduse la 10% pentru o perioadă de 90 de zile, o măsură similară aplicată și altor țări, cu excepția Chinei.