Avionul care a forțat granițele a patru țări, printre care și cele ale României, a fost cumpărat din Lituania, de câțiva străini. Unul dintre aceștia a vorbit în limba rusă, spune fostul proprietar al aparatului, care nu le-a pus întrebări, pentru că voia de mai mulți ani să scape de el.
Potrivit presei lituaniene, aeronava de mici dimensiuni avea un număr de înregistrare care nu mai este valid și a fost cumpărat în urmă cu o săptămână de persoane necunoscute, dintre care una vorbea limba rusă.
Autoritățile lituaniene nu știu de unde a decolat aparatul de tip Beechcraft, cu două locuri, care nu avea un plan de zbor aprobat, iar transponderele sale erau oprite. relatează postul public de radio-televiziune din Lituania, LRT, citat de Digi24.
Autoritatea lituaniană de monitorizare a zborurilor, Oro Navigacija, a spus că numărul de înregistrare al aeronavei era LY-LOO. Acest număr este deținut de aeronava 1962 PA-23-250 Aztec a producătorului de avioane Piper, dar nu mai este valabil.
„Nu am primit planurile de zbor ale aeronavei, iar echipajul nu a stabilit nicio comunicație cu operatorii Oro Navigacija”, a spus Ingrida Daugirde, reprezentantă a instituției.
Avionul bimotor a fost vândut săptămâna trecută de Bronius Zaronskis, pilot și director al Nida Air Park.
El a povestit că trei bărbați au venit să vadă aparatul.
„Nu erau lituanieni. Nu pot spune din ce țară erau, poate ucraineni, poate români sau bulgari. Am comunicat cu un bărbat în rusă. Nu știu numele acelor bărbați. Nu m-a interesat”, a spus Zaronskis pentru LRT.lt.
Potrivit acestuia, avionul a fost cumpărat de o organizație.
„L-am vândut și mi-am luat rămas bun de la acel avion. Încercam să-l vând de mulți ani. Nu aveam unde să-l țin, așa că mă bucur că l-au cumpărat. Nu-mi amintesc ce organizație l-a cumpărat. Documentele erau scrise într-o limbă străină”, a spus Zaronskis.
Avionul se afla pe aeroportul Panevezys. Probabil că a decolat de pe acest aeroport miercuri, a adăugat pilotul.
„Au venit la Panevezys săptămâna trecută și au inspectat avionul timp de câteva zile, s-au ocupat de documente”, a mai spus pilotul.
Avionul misterios n-a putut fi oprit nici de poliția ungară
Avionul a fost descoperit miercuri în Ungaria, când a oprit pentru alimentare la un aeroclub de lângă Debrețin. Managerul bazei, István Juhos. Acesta a spus că aeronava a aterizat fără permisiune, iar două persoane au coborât și cel mai probabil au realimentat avionul din canistrele pe care le aveau la bord.
„Poliția a sosit la aeroport și a încercat să-l împiedice să decoleze din nou. Nu a reușit însă, iar după 10-15 minute avionul s-a ridicat din nou în aer”, a spus el.
După 8 minute, aparatul de zbor a fost interceptat de două aeronave militare ale Forțelor Aeriene Ungare, de tip JAS 39 Gripen. Aeronava nu a răspuns interogărilor radio și nici semnalelor vizuale transmise de aeronavele militare.
În jurul orei 17.49, aeronava a intrat în spațiul aerian al României, în zona Oradea, și a fost escortat de avioane de vânătoare americane și române, până când a ieșit din țară și a intrat în spațiul aerian al Bulgariei.
Avionul a fost găsit ieri, pe un aerodrom abandonat de lângă Tărgoviște (Bulgaria), acoperit cu o prelată şi cu motorul cald încă, dar fără urmă de echipaj.
Autorităţile bulgare îl caută în continuare pe pilotul acestuia.