Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a răspuns, sâmbătă, la Dig24, în cadrul emisiunii ”În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, dacă vorbește în nume personal sau al Bisericii Ortodoxe, atunci când lansează atacuri critice la cuplul Firea-Pandele:

  • ”O discuție care se poartă în haznale mediatice și în anumite sfere în care se clocește ideea detașării mele de instituții”.

Bănescu a mai adăugat că ”nu atacă pe nimeni”, ci că este o ”distanțare igienică” față de ”excesele de corupție” care cuprind inclusiv centrele sociale ale copiilor, bătrânilor și persoanelor cu dizabilități.

Schimbul dur de replici între Vasile Bănescu și cuplul Gabriela Firea-Florin Pandele a pornit în urmă cu 10 zile, la scurt timp după perchezițiile procurorilor DIICOT care au dezvăluit ororile din azilele de vârstnici din Ilfov, dezvăluite de Centrul de Investigații Media și Buletin de București. Vasile Bănescu a lansat un șir de acuzații la adresa Gabrielei Firea, fostul ministru al Familiei, care și-a dat demisia vineri, în urma unei discuții cu premierul Marcel Ciolacu.

  • Gabriela Firea a avut inițial o ieșire publică în care a acuzat că ”se dorește” scoaterea ei din viața politică și din cursa pentru Primăria București. În același timp, Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, a cerut vineri intervenția Patriarhului Daniel, iar fostul primar a declarat într-o intervenție la România TV că au fost ”stupefiați” de reacția lui Bănescu și că ”nu le venea să creadă” că vorbele vin de la purtătorul de cuvânt al BOR și ”nu de la un politician USR”. În aceeași seară, tot la RTV, Pandele a amintit de banii dați de Firea pe vremea când era primar pentru biserici și Catedrala Mântuirii Neamului, în timp ce ”hashtagiștii cereau spații mici și biserici din lemn”.

După declarațiile cuplului Pandele-Firea, în mesajul de sâmbătă Bănescu a acuzat ”absența totală a umanității” și ”apărarea disperată a imaginii publice” spunând că ”aceasta este finalmente esența morală a cazului care denunță în aceste zile existența, chiar lângă noi, a unui hău de indiferentism sinistru în fața suferinței umane”. Bănescu a vorbit și despre un ”diavol travestit” în imaginea unui om cu intenții bune ”doar să-l girăm, doar să-l „votăm”, doar să-l urmăm”. După primul său mesaj, Bănescu a transmis public că nu a vorbit în calitate de purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, ci în nume personal.

Scandalul fără precedent între un lider PSD și un reprezentant BOR, chiar dacă fără menționarea directă a numelui, este relevant din prisma faptului că influența Bisericii Ortodoxe este foarte ridicată în societatea românească și, conform sondajelor, BOR este în topul instituțiilor în care românii au cea mai mare încredere, alături de Armată. De asemenea, influența conducerii BOR este notabilă în relația cu liderii politici.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *