Bani cash
Bani cash

Sunt schimbări importante la pensiile private. Fondurile care le administrează vor putea folosi o parte mai mare din banii românilor pentru a face investiţii mai riscante.

Dacă până acum doar 5% din cele aproximativ 150 de miliarde de lei pe care românii le-au strâns la pensiile din Pilonul 2 puteau fi investite în instrumente mai riscante, acum Guvernul a decis să crească acest prag la 10%.

Pentru pensiile facultative, pragul crește la 15%.

Noile reglementări fac parte din codurile OCDE care au fost adoptate de Guvern ca parte din procesul de aderare la această organizație internațională.

Mai mult, sunt schimbări care permit, de exemplu, celor care vor să acceseze o pensie facultativă să aleagă acele instrumente care se adaptează în funcție de vârsta la care vor ieși la pensie și care reglează automat gradul de risc al investițiilor. Sunt create și condiții mai favorabile. De exemplu, este eliminat numărul minim de contribuții necesare pentru a beneficia de pensia facultativă. ASF are posibilitatea să angajeze o firmă care să verifice pensiile de la Pilonul 2, mai exact, banii pe care românii i-au strâns și modul în care fondurile care administrează aceste pensii îi folosesc.

Legea spune că cei care cotizează la Pilonul 2 de pensii trebuie să primească, atunci când ies la pensie, cel puțin suma cu care au cotizat la aceste fonduri.

Ce prevede OUG cu modificările privind piața pensiilor private

Guvernul României a adoptat miercuri o Ordonanță de Urgență care vizează modificări ale cadrului legislativ care guvernează piața pensiilor private în ceea ce privește, în principal: flexibilizarea limitelor de investiții, conform recomandărilor OCDE; posibilitatea ca fondurile de pensii să investească în active tranzacționate pe piețe reglementate și supravegheate din țările membre OCDE;  oferirea posibilității participanților de a alege fondul de pensii în funcție de nivelul de risc dorit și luarea în considerare a implementării unor strategii prin intermediul cărora portofoliul de investiții este adaptat în funcție de vârsta participantului (ex: fonduri care ajustează automat riscul investițiilor pe măsură ce participantul se apropie de vârsta pensionării), a informat ASF.

“Modificarea prevederilor referitoare la investiții, respectiv crearea posibilității de investire în active emise/tranzacționate în state aderente la codurile de liberalizare și flexibilizarea limitelor de investiții, conform recomandărilor OCDE, are în vedere mobilizarea investițiilor pentru a finanța creșterea și inovarea. Atât flexibilizarea investițiilor, cât și diversificarea  ariei  de investire vor avea un impact stimulator asupra dezvoltării piețelor de capital”, arată sursa citată.

Administratorii fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) și ai fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) vor putea aloca până la 10%, respectiv 15% din active în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte țări.

“Astfel, prin creșterea limitei de expunere în aceste instrumente financiare, se creează premisele dezvoltării pieței locale și finanțării economiei”, adaugă ASF.

ASF precizează că printre aspectele apreciate de experții OCDE se numără organizarea sistemului de pensii pe mai mulți piloni, cu scopul reducerii riscurilor, un cadru legislativ clar pentru funcționarea fondurilor de pensii și a administratorilor acestora, existența unei guvernanțe solide și a angajamentului ASF privind supravegherea riguroasă a sistemului de pensii private, dar și corelarea comisioanelor din Pilonul II cu performanțele fondurilor.

Prin aceste măsuri, România își consolidează angajamentul de a alinia sistemul de pensii private la cele mai înalte standarde internaționale și de a proteja în mod eficient interesele contribuabililor. Adoptarea acestei ordonanțe contribuie semnificativ la apropierea de aderarea la OCDE, obiectiv major al politicii externe românești, conform sursei citate.

Andrada Ionescu

Andrada este un jurnalist cu experiență care acoperă subiectele de actualitate din România. Absolventă de Sociologie, Andrada Ionescu are un background care îmbină jurnalismul cu marketingul politic...

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *