Fostul președinte Traian Băsescu a declarat luni că ar fi abordat cu sinceritate situația anulării alegerilor prezidențiale din România în relația cu administrația Trump, dacă s-ar fi aflat și astăzi la Cotroceni.
„În primul rând, aș trimite un raport cu privire la realitatea alegerilor, dar unul cinstit, chiar dacă ar trebui să spun, frate Trump, am făcut o mare greșeală anulând alegerile, le-am pus din nou pe șine și vom avea alegeri libere și corecte”, a afirmat Băsescu.
Fostul șef al statului a subliniat importanța sincerității în relațiile bilaterale, menționând că Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, încheiat cu președintele Obama, include obligații reciproce privind statul de drept, transmite Hotnews.
„Vă pot spune că este vital să se întâmple acest lucru, să nu încercăm să mințim pentru că se știe care e realitatea la noi, iar în Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, pe care l-am convenit cu președintele Obama, una din obligațiile asumate de ambele state este stat de drept”, a explicat Băsescu.
El a reluat acuzația că adevăratul motiv al anulării alegerilor prezidențiale nu ar fi fost prezența lui Călin Georgescu în turul doi, ci absența unui candidat PSD în finală.
„Pentru că, spre exemplu, în ce mă privește, n-am să cred niciodată că motivul anulării alegerilor a fost Călin Georgescu. Îl consider un șarlatan, dar nu el a fost motivul anulării alegerilor. Și vă invit să facem un exercițiu – dacă ar fi fost în turul 2 Ciolacu și Călin Georgescu, s-ar fi anulat alegerile?”, a întrebat retoric fostul președinte.
„Dacă PSD ar fi avut pe Ciolacu în turul 2, alegerile nu se anulau. Dacă n-au avut niciun reprezentant, alegerile s-au anulat”, a concluzionat Băsescu.
Reamintim că, în 6 decembrie, Curtea Constituțională a decis anularea alegerilor prezidențiale pe baza rapoartelor prezentate de serviciile de informații în CSAT, invocând necesitatea excluderii ingerințelor statale sau non-statale. Ulterior, fostul președinte Klaus Iohannis a acuzat implicarea Rusiei în scrutinul prezidențial românesc.
Decizia autorităților române de a anula alegerile a fost criticată în repetate rânduri de oficiali ai administrației americane, care au oferit România drept exemplu negativ în privința respectării standardelor democratice.