Beatrice Mahler a vorbit din nou despre situaţia gravă din spitalele româneşti, în special de la Institutul Marius Nasta, unde este manager.
Astăzi, la prânz, erau 17 paturi libere la ATI, însă în această seară s-a ajuns iar la niciun loc liber, a precizat Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală.
„Situaţia e gravă. Nu ne aşteptam să ajungem aici. Locurile se ocupă foarte repede, azi aveam 17 locuri libere, iar acum avem toate locurile ocupate. Urmează o noapte fără niciun loc. Nu e o situaţie care să ne ofere confort. Cazurile care vin de acasă sunt cu insuficienţă respiratorie severă”, a spus Beatrice Mahler potrivit RTV.
Beatrice Mahler: „Ne blocăm cu totul”
Managerul de la Marius Nasta a comentat şi obligativitatea certificatului verde pentru personalul medical. Cine refuză vaccinare sau testarea poate fi suspendat din funcţie şi concediat, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Sănătăţii.
„85% din medici vaccinaţi în spital. La asistente e un procent de circa 60%, iar la infirmiere cam de 40%. Nu, nu putem face faţă dacă ne pleacă medici. Ne blocăm cu totul. Problema e că pacientul COVID tot va veni la spital pentru că se luptă pentru fiecare zi din viaţa lui. Cel care va suferi va fi pacientul cu boală cronică. Va fi pus să aştepte pentru că avem acelaşi personal, aceleaşi paturi limitate”, a spus Beatrice Mahler.
„Realitatea pe care o trăim nu ne bucură. delta s-a adaptat la acest tip de vaccin. avem o populaţie susceptibilă de a face infecţia, singurul lucru bun pe care l avem e că cei vaccinaţi au şanse de a rezista mai mari”, a mai explicat Beatrice Mahler.
Certificatul verde, obligatoriu pentru personalul medical
Personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private vor avea obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității, se arată într-un proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Sănătăţii.
Potrivit proiectului, dacă personalul medical nu prezintă certificatul COVID-19 contractul de muncă în baza căruia își desfășoară activitatea este suspendat de drept, pe o perioadă de 30 de zile. După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept.