Bonusurile de Paște sunt oferite angajaților de șapte din zece companii din România. S-a schimbat însă modalitatea de acordare, pentru că multe au renunțat la tradiționalul coș cu produse alimentare. Această modalitate de recompensare a angajaților este preferată la acest moment de doar 13% dintre firmele care oferă bonusurile de Paște.
7 din 10 companii de la noi oferă angajaților, cu ocazia Paștelui, diverse beneficii salariale, fie că vorbim despre sume de bani sau vouchere cadou. Asta arată datele unui studiu realizat pe un eșantion de 175 de companii.
Cei mai mulți își vor recompensa angajații cu până la 200 de lei. 27% vor acorda între 200 și 400 de lei, iar 15% vor da fiecărui salariat peste 800 de lei, relatează Digi24.
– 2.000 de lei, 1.000 de lei. Mai avem în pachet asigurări medicale, abonamente la sală, în cazul meu, mașina de la firmă.
– Posibil sa fie un cadou.
Reporter: Ce ar fi mai tentant pentru tine?
– Cu siguranță o sumă de bani. pentru că îmi pot alege eu ce îmi doresc.
– Spitalul nu oferă. Lucrez și în privat și în privat, da, am primit. 300 de lei.
– Bonusul din vânzări. E perioada cadourilor și este mult mai mare.
Mai nou, angajatorii au renunțat la coșurile cu produse tradiționale în favoarea banilor.
Bogdan Badea, expert în resurse umane: „Este o ușoară scădere, dacă e să comparăm cu Crăciunul 2021, avem undeva la 8% dintre angajatori mai puțini care oferă beneficii anul acesta. E mai scump să oferi beneficii în bani în România, decât să te duci către un coș, o petrecere care e deductibila fiscal 100%.”
Daniela Gavrilă: „Avem 150 angajați. Oferim o primă în bani în sumă netă de 300 lei. Contextul este unul foarte complicat. Am luat încă de la început în calcul aceste cheltuieli.”
O altă metodă de recompensare a angajaților este acordarea de zile libere suplimentare sau petreceri cu echipa.