cătălin drulă
cătălin drulă

Plenul Parlamentului a adoptat, miercuri, proiectul bugetului de stat pe 2023 și bugetul asigurărilor sociale. S-au înregistrat 251 voturi „pentru”, 115 „împotrivă” şi trei abţineri.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat miercuri, după adoptarea în Parlament a proiectului bugetului de stat pe anul 2023, că acesta este unul realist şi echilibrat.

„Vă mulţumesc pentru efortul pe care l-aţi făcut ca în această perioadă să reuşim să avem bugetul aprobat. Este pentru prima dată când în România avem aprobat bugetul înainte de jumătatea lunii decembrie. Vreau să vă spun că este un buget realist, echilibrat, care vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei. Vom continua să ne focalizăm atenţia pe tot ce poate să însemne susţinerea mediului de afaceri, investiţii, protejarea cetăţenilor, protejarea cetăţenilor vulnerabili. Vă doresc succes în continuare şi sărbători fericite tuturor”, a spus Ciucă, potrivit Digi 24.

„Este un buget echilibrat. Din punctul nostru de vedere, după ce am rezolvat problema cu preţul la energie, rămâne această luptă pe care o vom avea anul viitor în ceea ce priveşte inflaţia. Mă bucur că am reuşit totuşi, cu un echilibru în Parlament, să trecem Legea bugetului în perioada asumată”, a declarat și liderul PSD, Marcel Ciolacu. Și ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat după adoptarea bugetului că „este un buget menit să protejeze nivelul de trai al populaţiei vulnerabile.”

„PSD a insistat şi a reuşit să crească consistent mai mult veniturile celor cu pensii mici pentru ca şi ei să facă faţă, pe cât posibil, creşterilor de preţuri. Astfel, în 2023, 2,3 milioane de pensionari, care au pensii între 1000 şi 1500 de lei, vor avea creşteri ale veniturilor totale cuprinse între 34% şi 45%. 950 de mii de pensionari, cu pensii între 1500 şi 2000 de lei, vor avea venituri totale majorate între 22% şi 25%. 1 milion de pensionari, cu pensii de la 2000 la 3000 de lei, vor avea venituri totale mai mari cu 14-15%.  500 de mii de pensionari, cu pensii peste 3000 de lei, vor avea venituri totale mai mari cu 12,5%”, spune Budăi.

„Am votat împotriva acestui buget, un buget mincinos, un buget inflaţionist, un buget care va pune gaz pe focul scumpirilor care se întâmplă în fiecare zi, un buget făcut de speciali. E un pensionar special aici cu 43.000 euro. Am înţeles că aţi spus, domnule Ciucă, prin prefect, să fie date jos acele panouri puse de societatea civilă în care se vorbea despre pensia dumneavoastră specială la 55 de ani de 43.000 euro pe an”, a afirmat Drulă. El a spus că este „un buget construit pe creşteri de taxe”.

„PNL, peneliştilor, unde vă este liberalismul, unde e programul de guvernare în care aţi promis că nu o să fie creşteri de taxe? E un buget mincinos, vom avea un deficit mai mare, ne vom împrumuta pentru speciali şi pentru privilegiaţi, pentru îmbuibaţi. Am votat cu sete împotriva acestui buget al specialilor”, a adăugat Drulă. Bugetul prevede o creştere economică de 2,8% pentru anul 2023. A fost construit având în vedere un PIB de 1.552,1 miliarde de lei, o inflaţie medie anuală de 9,6%, venituri ale bugetului general consolidat de 539,6 miliarde de lei, cu o pondere a veniturilor totale în PIB de 34,8%, cheltuieli ale bugetului general consolidat de 607,9 miliarde de lei. Deficitul public va fi în valoare nominală de 68,2 miliarde de lei, în scădere de la 80 de miliarde de lei în 2022, sau de 4,4% din PIB în termeni cash şi ESA, de la 5,7% din PIB în 2022, respectiv 6,2% PIB în termeni ESA.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *