Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat marți la Antena 3 CNN că din instituția pe care o conduce „vor pleca 20%” dintre angajați. „Cei care nu livrează performanță să-și caute de muncă în altă parte”, a spus Burduja.
„Noi (Ministerul Energiei – n.r.) suntem într-un program de reducere a cheltuielilor, vom recurge inclusiv la desființarea posturilor vacante – în jur de 80, iar din minister vor pleca până la 20% dintre colegi. Chiar dacă nu suntem un minister mare. Avem doar 280 de angajați în acest moment. Deci, față de alte ministere, suntem în minister mic.
Totuși, cred că orice instituție publică și orice companie de stat poate să îmbunătățească performanța managerială și să se descurce și cu mai puțini oameni, evident, păstrându-i pe cei buni, iar cei care nu livrează performanță să-și caute de muncă în altă parte. Inițial, în mediul privat”, a declarat Burduja.
Ministrul a făcut aceste declarații într-un context în care a fost întrebat despre situația de la Autoritatea Națională pentru Reglementare și Energie (ANRE), instituție care și-a majorat fondul de salarii și sporuri, precum și cheltuielile cu publicitatea.
„ANRE este în subordinea Parlamentului. Comisia de industrii este îndreptățită să ceară lămuriri inclusiv cu privire la modul în care își alcătuiește autoritatea bugetul instituțional”, a spus Burduja.
În plină „austeritate” declarată de Guvern prin ordonanța „trenuleț”, care îngheață salariile bugetarilor, bugetul Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie crește în 2025 și vine cu majorări de cheltuieli de personal și sporuri, dar apar și cheltuieli mari cu publicitatea, scrie Economedia.
Astfel, bugetul ANRE se majorează în 2025 până la 262 milioane lei, de la 256 milioane lei în 2024), și aduce o creștere și la cheltuieli de personal, până la 157 milioane lei (de la 153 milioane lei, anul trecut), potrivit bugetului aprobat și publicat în Monitorul Oficial.Salariile de bază de la ANRE rămân aproximativ la fel, cu tot cu sporuri și beneficii extrasalariale, cum ar fi tichetele de masă. Se remarcă însă un fond de sporuri de vechime de 26 milioane lei și 4,8 milioane lei plătite unor persoane din afara societății, cum ar fi experți angajați pe diferite spețe. Crește și fondul de chirii, până la 2,9 milioane lei, acestea fiind plătite de ANRE persoanelor din conducere care au rezidența în alte orașe, nu în București, potrivit sursei citate.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a vorbit joia trecuă, la Antena 3 CNN, despre comasarea unor instituții publice, pentru scăderea cheltuielilor din aparatul bugetar, și eventuale concedieri ale funcționarilor publici ca urmare a acestei măsuri.
„Nu vor fi concedieri masive. Nu vor fi desființări de instituții doar de dragul de a desființa ceva. Aceste reorganizări cu siguranță ne pot duce la o reducere de 10-15% a cheltuielilor de funcționare, care ne va ajuta să ne încadrăm în ținta de 7% deficit și, cu siguranță, vom reuși să stabilizăm acest trend de finanțare a deficitului și reducere treptată a cheltuielilor de funcționare.”, a spus Tanczos Barna. Acesta a precizat, însă, că vor exista „plecări naturale” ale angajaților de la stat, către mediul privat.
„Aș vrea să vă spun din fostul minister în care am lucrat, din Ministerul Mediului. Acolo au fost începute deja demersurile pentru comasarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului cu agenția responsabilă pentru ariile protejate. Ele se unesc, sunt deja procedurile pornite la începutul anului 2025 deja. Instituțiile vor funcționa împreună. Fiecare ministru vom găsi instituții similare.
Eu nu spun că vor fi concediați (n.r. angajații), pentru că aceste proceduri durează câteva luni de zile și în această perioadă vor fi foarte multe plecări naturale. Deci sunt pe de o parte ieșirile naturale din sistem, cei cu plecările voluntare și pensionările, plus acele persoane care văd că instituția se reorganizează, cu siguranță se vor îndrepta către mediul privat. Și eu chiar îmi doresc ca persoanele care au făcut performanță în statul român, în instituții publice, în agenții, în direcții de specialitate din ministere să facă performanță și în mediu privat.
Și companiile naționale își pot reduce cheltuielile. Sunt convins că și instituțiile care nu sunt comasate”, a declarat ministrul Finanațelor.