Călătoria pe Lună este obiectivul NASA, agenția sperând că acest lucru se va putea întâmpla peste câțiva ani. Cea mai puternică rachetă construită până acum va fi lansată în câteva zile, în cadrul Programului Artemis, însă fără echipaj. Lansarea depinde de vremea din Florida, capricioasă în această perioadă a anului.
Artemis este un program ce ar putea ajunge să coste aproape 100 miliarde dolari, și se așteaptă începerea acestuia, cu obiectivul declarat de a aduce din nou oameni pe suprafața lunii, după 50 de ani.
O dată cu prima rachetă din programul Artemis, capsula Orion, fără oameni la bord, va ajunge în câteva zile în apropierea Lunii și misiunea va dura 42 de zile.
Racheta, care se numește Space launch System, este cel mai puternic vehicul dezvoltat vreodată de NASA și va fi baza proiectului său Artemis, transmite BBC citat de B1Tv.
Racheta este programată să fie lansată de la Centrul Spațial Kennedy la ora locală 08:33 (12:33 GMT; 13:33 BST) luni.
Obiectivul lansării este propulsarea unei capsule de testare, Orion.
Capsula se va învârti în jurul Lunii formând un arc mare înainte de a se întoarce acasă, urmând a ateriza în Oceanul Pacific peste șase săptămâni.
Orion nu are echipaj pentru această demonstrație, dar presupunând că toată aparatura va funcționa așa cum ar trebui, astronauții se vor urca la bord pentru o serie viitoare de misiuni din ce în ce mai complexe, începând cu 2024.
Lansarea poate fi întârziată însă de vremea în Florida, capricioasă în această perioadă a anului, cu furtuni frecvente care trec peste portul spațial.
Într-adevăr, paratrăznetele au fost lovite de mai multe ori în ultimele zile.
„Practic, începutul ferestrei de lansare, sau imediat după ora 08:30 dimineața, are șanse de 80% de vreme favorabilă”, a spus meteorologul Melody Lovin.
Cu toate acestea, dacă problemele tehnice împing lansarea în partea din spate a ferestrei de două ore alocate, probabilitatea scade la 60%, din cauza posibilei pătrunderi a averselor. Racheta nu poate decola pe ploaie.