Călin Georgescu i-a lăudat pe Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu
Călin Georgescu i-a lăudat pe Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu

Călin Georgescu i-a lăudat pe Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu, considerând că „au făcut și fapte bune”. Călin Georgescu a fost propunerea AUR pentru postul de premier, înainte de desemnarea guvernului Florin Cîțu iar acum este propus președinte de onoare AUR.

Călin Georgescu a spus într-o emisiune televizată, că liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu au făcut „și fapte bune” și că “istoria este mistificată”.

Toți au făcut și fapte bune și altele mai puțin bune, dar în general un lider autentic este cel care spune adevărul și dacă nu spui adevărul nu ai cum să fii lider. Istoria a fost mistificată și sunt foarte mulți oameni fabricați, iar puterea a fost luată pe bani în ultima perioadă, în ultimii 30 de ani. Sub acest aspect, referitor la întrebare, trebuie să păstrăm un echilibru. Au fost și fapte bune, și fapte pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să demonstreze acest lucru. Față de martiri nu pot să am păreri, dar sunt din istoria noastră și rămân în istoria noastră”, a răspuns Călin Georgescu la o întrebare a moderatorului, relatează B1TV.

Acesta a mai precizat că „Zelea Codreanu s-a luptat pentru moralitatea ființei umane”. De asemenea, în legătură cu asasinatele comise de legionari, precum cele care i-au vizat pe Armand Călinescu și pe Nicolae Iorga, Călin Georgescu a răspuns: „Când istoria este mistificată, nu ai ce să discuți”.

Comentariile controversate ale lui Călin Georgescu nu s-au oprit aici: „Aș dori să menționez că Biblia a fost scrisă la Ierusalim, nu la Chiajna. Iar Iisus Hristos s-a născut la Betleem, nu la Fălticeni. Steinhert a spus că e 100% evreu, dar 1000% român. Asta a înnobilat poporul român. Ce s-a întâmplat, s-a întâmplat, suntem în 2021”, a mai comentat liderul AUR.

Nu este prima declarația de acest gen a lui Călin Georgescu. În noiembrie 2020, el a afirmat că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu sunt eroi prin care „a trăit istoria națională, prin ei vorbește și a vorbit istoria națională și nu prin lachei de serviciu ai puterilor globaliste care astăzi conduc România vremelnic”.

Liderii AUR sunt asociați cu antisemitismul

Declarațiile lui Călin Georgescu au fost făcute în contextul în care liderii AUR au fost asociați în ultima perioadă cu atitudini antisemite. AUR a intrat și în vizorul parlamentarilor Likud, cel mai mare partid din Israel. Membrii acestuia au primit indicații de la purtătorul lor de cuvânt să nu se asocieze în niciun fel cu membrii AUR, partid pe care acesta l-a catalogat ca fiind „antisemit” și „catastrofal”.

AUR a fost ales în Parlament și devine tot mai popular, în parte pentru că e anti-establishment și se opune vaccinării și restricțiilor. Acest partid e antisemit”, le-a scris Eli Hazan, directorul pentru afaceri externe și purtătorul de cuvânt al Likud, parlamentarilor din partid.

AUR a generat controverse după ce a transmis că Holocaustul este ”o temă minoră” și ar trebui tratat ca ”o simplă lecție”.

Copreședintelui Claudiu Târziu a transmis printr-un comunicat că în ultimii ani se desfășoară „acţiune sistematică de subminare” a învățământului românesc prin ridicarea la rangul de materii a unor ”teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecţii în cadrul materiilor existente (ex. educaţie sexuală, istoria Holocaustului etc.), în paralel cu reducerea importanţei acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generaţii: ştiinţele exacte, Limba şi literatura română, Istoria naţională”.

Ambasadorul Israelului la București, David Saranga, a criticat în termeni duri această poziție. Potrivit ambasadorului, aceste afirmații se încadrează în definiția negării Holocaustului:

De asemenea, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a condamnat manifestările negaționiste ale partidului AUR cu privire la importanța studierii Holocaustului din România. La rândul său, Parchetul General s-a autosesizat și a deschis un dosar penal in rem după afirmația AUR.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *