Apropierea dintre Rusia și China arată mai degrabă ca o „căsătorie de convenienţă” decât din „convingere” spune secretarul american de stat Antony Blinken.
„În parte pentru că au o viziune foarte diferită asupra lumii faţă de a noastră, au intrat într-o căsătorie de convenienţă. Nu sunt sigur că e din convingere. Rusia e clar partenerul junior în această relaţie”, a declarat șeful diplomației americane în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului SUA.
Blinken a mai spus că nu crede că Putin sau Rusia „îşi doresc ordinea mondială, ci mai degrabă dezordinea mondială”, arată B1TV.
Într-o altă declarație, secretarul american de stat a afirmat că Beijingul nu a „depăşit încă linia” roşie a livrării de arme letale către Rusia.
„Ai grijă de tine, dragă prietene!”
„Ai grijă de tine, dragă prietene!”, i-a transmis Xi Jinping lui Vladimir Putin la plecarea din Rusia, fapt văzut de specialiști nu ca pe un semn de apropiere dintre cei doi, ci mai degrabă ca un semn că președintele chinez e conștient și exploatează poziția superioară pe care o are în raport cu liderul de la Kremlin.
De altfel, o sursă apropiată Kremlinului a declarat pentru Financial Times: „Logica evenimentelor ne dictează că devenim pe deplin o colonie chineză de resurse. Serverele noastre vor fi de la Huawei. Vom fi furnizorii majori ai Chinei pentru orice. Vor primi gaze din Power of Siberia (o conductă Gazprom, n.r.). Până la sfârșitul anului 2030, yuanul va fi principala noastră monedă de comerț”.
Iar Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a ajuns la concluzia că Putin nu a reușit să asigure parteneriatul bilateral fără limite, cu China, la care probabil spera.
Chiar și așa, vizita de două zile a lui Xi Jinping în Rusia stârnește îngrijorare.
„Vizita liderului chinez la Moscova ne umple de îngrijorare” deoarece „axa China-Moscova este periculoasă. Încercăm să convingem China să nu susţină Rusia în politica sa internaţională agresivă”, a declarat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.
Leave a comment