Austriecii de la OMV Petrom, și nu compania-mamă OMV, au semnat un contract pentru livrarea a 15 terawatt-oră (TWh) de gaze naturale către compania germană Uniper în perioada 2027-2031. Această cantitate reprezintă 3 TWh pe an, echivalentul a 2,2% din producția internă de gaze naturale estimată pentru această perioadă și 4,4% din producția perimetrului Neptun Deep.
România, lider în producția de gaze din UE
Deja cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană din 2024, România va consolida această poziție începând cu 2027, când producția din Neptun Deep va intra în funcțiune. În 2028, producția de gaze naturale este estimată să atingă un vârf de 141 TWh, comparativ cu 85 TWh în 2024, arată prognozele oficiale potrivit B1TV.
În contextul unei producții în creștere accelerată, consumul intern nu va putea absorbi gazele suplimentare. Deși consumul național, estimat la 102 TWh în 2023, este proiectat să crească cu 0,9% pe an până în 2027, acest ritm este insuficient pentru a acoperi surplusul generat de exploatările din Neptun Deep.
Astfel, companiile românești, precum OMV Petrom și Romgaz, vor fi nevoite să își orienteze o parte din producție către exporturi, iar contracte precum cel semnat cu Uniper vor deveni o practică obișnuită.