Cât vor plăti românii din 2025 la curent, după ce Guvernul renunță la plafonare. Sebastian Burduja promite: „nu vor fi facturi mai mari”. Cum încearcă să convingă ministrul Energiei
Cât vor plăti românii din 2025 la curent, după ce Guvernul renunță la plafonare. Sebastian Burduja promite: „nu vor fi facturi mai mari”. Cum încearcă să convingă ministrul Energiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că s-au făcut simulări privind modul în care vor arăta facturile la energie electrică după data de 1 aprilie 2025, când expiră schema actuală de compensare-plafonare a prețurilor.

Burduja a precizat că pentru românii care plătesc în prezent 1,3 lei/kWh (sub plafonul stabilit), facturile vor fi probabil mai mici după liberalizarea pieței.

În ceea ce îi privește pe cei care beneficiază de un preț de 0,68 lei/kWh (consum sub 100 kWh/lună), ministrul a anunțat că se vor găsi măsuri țintite de sprijin, adaptate nivelului socio-economic al fiecărei gospodării. El a dat exemplul unei familii dintr-o comună din Alba care face economie la curent pentru a se încadra în plafonul de 100 kWh, beneficiind de aceeași subvenție ca un apartament din cartierul Primăverii din București.

Ceea ce nu este, totuşi, în regulă şi atunci vom face ceea ce au făcut absolut toate statele din Uniunea Europeană. Au ţintit măsura de sprijin pe nivelul socio-economic al gospodăriei. Asta trebuie să facă şi românii”, a mai declarat ministrul, conform B1TV.

Burduja a subliniat că nu vor exista majorări ale facturilor la energie electrică în comparație cu iarna trecută, schema de compensare-plafonare fiind valabilă până în primăvara anului 2025. De asemenea, el a menționat că de când este ministru, a reușit să mențină sistemul de compensare-plafonare și chiar să determine o ușoară ieftinire a facturilor, de circa 20% la gaze și 10-15% la energie electrică pentru consumatorii cu un consum mai mare de 300 kWh.

Deci, aşa cum astăzi, fiecare român plăteşte un preţ maxim reglementat, 0,68, 1 leu, 1,3 lei, în funcţie de nivelul de consum, la fel se va întâmpla şi iarna aceasta. Deci nu vor fi facturi mai mari faţă cele anul trecut” a promis Burduja.

Ministrul a subliniat că toate statele din UE au țintit măsurile de sprijin în funcție de nivelul socio-economic al gospodăriilor, iar România va adopta o abordare similară după expirarea schemei actuale de compensare-plafonare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *