Cătălin Drulă, liderul USR subliniază că România se confruntă cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană și un deficit bugetar semnificativ. Liderul USR atribuie această situație necesității de a finanța un aparat birocratic extins care servește interesele PSD și PNL, pentru că „un om care muncește în anumite instituții ține încă doi în spate”.

Într-o emisiune B1TV, liderul USR a criticat aspru guvernarea actuală, în special pe Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, pentru managementul fiscal și bugetar, subliniind lipsa unei rectificări bugetare și creșterea continuă a cheltuielilor. Drulă a evidențiat creșteri semnificative ale cheltuielilor cu bunurile, serviciile și personalul, în timp ce deficitul bugetar a atins cote alarmante în primele două luni ale anului.

Dulă susține că Marcel Boloș e cel mai nociv ministru de Finanțe: „Îmi susțin afirmația. Nimeni nu și-a permis după Revoluție să nu facă rectificare bugetară, nimeni nu și-a permis să meargă așa în direcția adâncirii deficitului bugetar. Cheltuielile cresc continuu. Poate oamenii își imaginează, că l-au auzit pe Ciolacu spunând anul trecut de ceva cu reducere de cheltuieli. Cheltuielile cu bunurile și serviciile – creștere cu 20% acum, în ianuarie, față de ianuarie 2023, cheltuielile cu personalul – un plus de 20%, deficit bugetar pe primele două luni (…) vreo 28 de miliarde de lei, cât era tot deficitul României pe tot anul întreg acum vreo 5 ani în urmă, cea mai mare inflație din Europa pe ianuarie și de departe” a spus liderul USR.

Confruntată cu aceste probleme economice, Drulă propune ca soluție „oprirea jafului bugetar” prin reducerea cheltuielilor inutile, eliminarea sinecurilor și a instituțiilor redundante, precum și optimizarea activităților statului prin externalizarea unora dintre acestea: „Soluția e oprirea jafului bugetar, a cheltuielilor inutile cu sinecuri, cu instituții. Avem o listă întreagă de instituții. Personal excedentar în toate ministrele, cu secretari de stat, activități care sunt internalizate de stat, făcute defectuos, și care pot fi externalizate. (…) E o risipă teribilă de resurse a statului pentru că trebuie finanțat un aparat fidel PSD și PNL. Un om care muncește în anumite instituții ține încă doi în spate (…) Supraimpozitarea contractelor part-time va fi una dintre primele măsuri de eliminat”.

O măsură specifică propusă de USR împotriva acestei situații este eliminarea supraimpozitării contractelor part-time, ca un prim pas în direcția unei reforme economice mai ample. Drulă este convins că o astfel de abordare ar conduce la o eficientizare a cheltuielilor bugetare și ar îmbunătăți situația fiscală și economică a României.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *