Cathedral Plaza

Cathedral Plaza va fi, în sfârșit, demolată. Clădirea construită ilegal se află chiar lângă Catedrala Romano-Catolică de pe strada General Berthelot.

„Am semnat azi dimineață dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza”, a anunțat astăzi primarul Capitalei.

Nicușor Dan spune că PMB a fost obligată să demoleze clădirea încă din 2013, printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

„Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea. (…) Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii”, a explicat Nicușor Dan.

Primarul Capitalei spune că terenul respectiv va fi integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului. Autoritățile vor colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1.

„Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit”, a punctat Nicușor Dan.

Istoria Cathedral Plaza

Cathedral Plaza a fost un proiect al dezvoltatorului Millennium Building Development. Autorizația a fost emisă de  de Primăria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrările au început luna martie a aceluiași an.

În aprilie 2006, Arhiepiscopia Româno-Catolică din Capitală a contestat în instanță autorizația. Motivul:  clădirea afecta atât imaginea, cât și structura Catedralei Sfântul Iosif.

Litigiile dintre Arhiepiscopie și dezvoltator au avut ca efect întreruperea lucrărilor, în mod repetat. Cu toate acestea, Cathedral Plaza a fost finalizată în luna iunie 2011.

În 2013, instanța a decis demolarea clădirii, printr-o sentință definitivă și irevocabilă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *