De la Vatican, la Buenos Aires și până în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, milioane de oameni continuă să își ia rămas-bun de la Papa Francisc, liderul spiritual care a schimbat fața Bisericii Catolice prin blândețe, umilință și curaj.
Suveranul Pontif s-a stins din viață luni dimineață, în urma unui atac cerebral, succedat de un stop cardiac. Înaltul Prelat a cerut să fie înmormântat în afara Vaticanului, într-un mormânt simplu, cu o singură inscripție, cea a numelui său papal, în latină.
După moartea Papei Francisc, biserici din întreaga lume au început să organizeze slujbe pentru fostul Suveran Pontif. În marile catedrale din Roma, Buenos Aires, orașul său natal, dar și în numeroase parohii din Europa, America Latină, Africa și Asia, credincioșii s-au adunat pentru a-i aduce un ultim omagiu.
David Culver, corespondent CNN în Argentina: „Acesta este un loc în care Papa Francisc nu a mai apucat să se întoarcă. Aceasta era casa lui, Argentina. În spatele meu puteți vedea locul în care a locuit ca Jorge Bergoglio, apoi ca arhiepiscop din 1998 până în 2013. În această catedrală din Plaza de Mayo au fost amenajate omagii. Lumânări care au fost aprinse, acum sunt complet topite, dar au fost aduse altele pe parcursul serii. Ultima slujbă s-a încheiat acum câteva ore și totuși oamenii continuă să vină aici.”
Clopotele Vaticanului și doliu global
La Vatican, clopotele Bazilicii Sfântul Petru au bătut solemn, marcând începutul perioadei de doliu.
Papa Francisc s-a stins la reședința sa, Santa Marta, în urma unui accident vascular cerebral și a unui stop cardiac ireversibil, se arată în certificatul de deces dat publicității de Sfântul Scaun. Potrivit medicului Vaticanului, Papa a intrat în comă înainte de a muri. Pe lângă afecțiunea pulmonară binecunoscută, Suveranul Pontif suferea de hipertensiune arterială și de diabet.
Ultimele cuvinte ale Papei Francisc
Cardinal Mauro Gambetti, decanul catedralei Sf. Petru: „Cred că toți purtăm încă în inimă cuvintele pe care Papa Francisc ni le-a spus de atâtea ori: „Nu uitați să vă rugați pentru mine”. Știm că moartea nu este o ușă care se închide, ci intrarea în Ierusalimul ceresc.”
Într-o desprindere de tradiție, Papa Francisc a spus în Testamentul său că dorește să fie înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore, și nu în Bazilica Sfântul Petru.
Archbishop Rolandas Makrickas, decanul catedralei St. Maria Maggiore: „Am primit această indicație din partea lui încă din 2022. Mi-a spus că trebuie să pregătim locul unde să poată fi aproape de icoana Salus Populi Romani (n.r. icoana bizantină a Fecioarei Maria cu Pruncul). După ce a ales locul, am început pregătirile. A fost voința lui și așa am procedat. Sfântul Părinte era foarte atașat de Bazilica Santa Maria Maggiore.”
Sicriul Papei Francisc
Ben Wedeman, corespondent CNN în Vatican: „Ceea ce a scris în ultimul său testament spune foarte multe despre el. (Papa) a spus că mormântul trebuie să fie în pământ, simplu, fără decorațiuni deosebite, doar cu inscripția „Franciscus”.
Anul trecut, Papa Francisc a schimbat regulile funeraliilor papale, printr-un document oficial, și a cerut ca trupul său să fie expus într-un sicriu deschis, pentru ca oamenii să-și poată lua rămas-bun. A renunțat inclusiv la cele trei sicrie – din chiparos, stejar și plumb.
Claire Giangravè, reporter La Crux: „Va fi un sicriu mult mai simplu, din lemn, care să-l arate ca pe un păstor, și nu ca pe papii de odinioară care aveau puterea lumească a statelor papale.”
În semn de omagiu, pe obeliscul din Buenos Aires a fost proiectat mesajul Papei „Rugați-vă pentru mine”. Luminile turnului Eiffel din Paris au fost stinse, iar la Casa Albă și Westmister steagurile au fost coborâte în bernă.