Numeroși români vor fi nevoiți să își caute un alt asigurator, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România.
Este al doilea faliment al unei companii de asigurări în mai puțin de doi ani. În luna septembrie 2021, ASF a constatat insolvența City Insurance și i-a retras autorizația de funcționare, scrie Spotmedia.
Ulterior, în 9 februarie 2022, Tribunalul Bucureşti a dispus intrarea în faliment şi dizolvarea companiei City Insurance.
Cazurile celor două companii de asigurări sunt similare, astfel că șoferii care au polițe la Euroins trebuie să urmeze aceeași pași ca și în situația falimentului City Insurance.
Așadar, să vedem cum s-a procedat în cazul City Insurance. ASF preciza într-un ghid publicat anul trecut că toți clienții firmelor de asigurări sunt protejați de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), cu respectarea plafonului de garantare prevazut de lege (500.000 lei/creanța de asigurare).
De altfel, Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt ASF, a dat asigurări vineri că Fondul de Garantare a Asiguraților va plăti toate drepturile polițelor de asigurări de la Euroins.
„În cadrul deciziei privind retragerea autorizației, ASF a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților tocmai cu sarcina de a face toate demersurile pentru preluarea patrimoniului acestei societăți. Conform legii, FGA va plăti toate drepturile polițelor de asigurări, adică toate daunele înregistrate de șoferii păgubiți în accidente, în care vinovați sunt asigurații RCA la această societate. Legea prevede că Fondul poate fi finanțat din mai multe surse”, a declarat Apostol la Digi24.
Cât sunt valabile polițele
ASF spunea în cazul City Insurance că polițele rămân valabile până la data la care intervine una dintre următoarele situații:
data expirării menționată de contract;
data denunțării contractului de asigurare de către asigurat printr-o notificare transmisa societății sau lichidatorului judiciar;
la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, contractele/ polițele de asigurare încheiate de asigurator încetează de drept în termen de 90 de zile.
Cele 90 de zile de la data deschiderii procedurii de faliment al City Insurance s-au împlinit pe 11 mai 2022.
Astfel că până la 11 mai 2022, clienţii care încă aveau polițe valabile au fost obligați să își caute alt asigurator și au putut solicita returnarea părţii din prima de asigurare proporţională cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare.
Spre exemplu, dacă poliţa a fost încheiată pe o perioadă de un an şi expira pe 11 septembrie 2022, clientul a avut dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoarea primei plătite (proporţional cu cele 4 luni din 12 rămase în vigoare).
Așadar, în cazul Euroins trebuie așteptată decizia Tribunalului de intrare în faliment, iar apoi se va ști când se vor împlini cele 90 de zile cât vor mai fi valabile polițele.
Leave a comment