Avocatul Poporului, institutie condusă de Renate Weber, a anunțat că nu are nicio responsabilitate în ce privește recalcularea pensiilor. Instituția anunță că are „în analiză” o posibilă atacare la CCR a legii pensiilor. „Atunci când vom lua o decizie, o vom aduce la cunoștința opiniei publice”, se arată într-un comunicat de presă. Avocatul Poporului le transmite pensionarilor nemulțumiți că pot contesta în instanța decizia de recalculare, dar nu mai târziu de 45 de zile de la data primirii.
Potrivit comunicatului citat, Avocatul Poporului precizează că „nu are conferită prin lege prerogativa calculării ori recalculării pensiilor” și transmite pensionarilor nemulțumiți de recalculări că „dispun de un termen de decădere 45 de zile, de la comunicare pentru a contesta decizia de stabilire a pensiei la instanța judecătorească competentă. În caz contrar, decizia rămâne definitivă.”
„Față de petițiile prin care se solicită atacarea la Curtea Constituțională a dispozițiilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, respectiv petițiile referitoare la modul de recalculare a pensiilor aflate în plată, facem următoarele precizări:
În ceea ce privește sesizarea Curții Constituționale, informăm petenții asupra faptului că toate criticile de neconstituționalitate formulate și aduse la cunoștința instituției se află în prezent în analiză. Atunci când vom lua o decizie, o vom aduce la cunoștința opiniei publice.
Referitor la modul de recalculare a pensiilor aflate în plată, răspunderea pentru calculul drepturilor de pensie aparține în exclusivitate caselor de pensii. Avocatul Poporului nu are conferită prin lege prerogativa calculării ori recalculării pensiilor, iar operațiunile sau modalitățile tehnice de calcul, de determinare a punctajului mediu anual etc. sunt de competența caselor de pensii.