Ce măsuri de austeritate ar putea lua viitorul guvern, din 2025: „România nu se poate autofinanța”
Ce măsuri de austeritate ar putea lua viitorul guvern, din 2025: „România nu se poate autofinanța”

Perspectivele economice ale României sunt mai degrabă îngrijorătoare pentru 2025. România se va confrunta cu o problemă de credibilitate în plan extern, din cauza instabilității generată de votul fragmentat.

Scenariul deprecierii leului e foarte probabil

În contextul actual, de instabilitate, există în România un factor care ar putea menține stabilitate, Banca Națională a României (BNR), Mugur Isărescu. Dacă nu se menține leul, dacă se trece peste pragul psihologic al leului, atunci va fi jale.

O depreciere a leului înseamnă o creștere a prețurilor, a importurilor – pentru că noi importăm mult, înseamnă destabilizarea credibilității, o creștere a dobânzilor la credite. Este esențial ca leul să rămână stabil”, spune Mircea Coșea, citat de Ziare.com.

Profesorul universitar se așteaptă ca din 2025 să fie majorate taxele și impozitele. Mai mult decât atât, pe fondul problemelor economice, România ar putea ajunge să solicite împrumuturi de la Fondul Monetar Internațional (FMI), care automat, va cere impunerea de măsuri austere, din partea Guvernului.

Probabil că se va merge într-o direcție absolut inevitabilă, aceea a creșterii unor impozite și taxe. Nu atât de apocaliptic, cum spun unii. Nu vor fi creșteri importante, dar aceste creșteri vor exista.

Probabil că se va continua și activitatea de creditare externă, de împrumuturi, prin clasicul împrumut și prin titluri de stat, pentru că există un adevăr pe care orice tip de guvernare și de președinte nu-l poate ignora: România nu se poate autofinanța și asta se vede prin deficitele pe care le avem: deficitul balanței comerciale, deficitul bugetar și mai ales, deficitul contului curent.

Noi ne împrumutăm și utilizăm fondurile europene pentru finanțarea economiei, a plăților pe care statul le face. Dacă acest lucru nu se va mai putea face, doamne ferește, atunci cei care vor veni la guvernare vor trebui să găsească finanțarea în altă parte.

Asta înseamnă ori FMI, dar finanțarea ar fi insuficientă, ori se vor uita la alte puteri economice, care sunt cei din zona Asia-Pacific: China, mai puțin Rusia, pentru că e sărăcită. Relația României cu Uniunea Europeană este esențială, de acolo trăim, asta trebuie să fie clar pentru toată lumea și nu trebuie să avem deraieri, pentru că va fi foarte greu”, a mai precizat Coșea.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *