Ce obligații vor avea persoanele cu sisteme fotovoltaice pe casă. Deputații au decis. „Această abordare este abuzivă și realizată într-un mod amatoricesc”
Ce obligații vor avea persoanele cu sisteme fotovoltaice pe casă. Deputații au decis. „Această abordare este abuzivă și realizată într-un mod amatoricesc”

Camera Deputaților din România a adoptat recent modificări legislative care vor afecta semnificativ prosumatorii – persoanele care dețin sisteme de panouri fotovoltaice. Aceste schimbări, adoptate fără o dezbatere publică amplă, au stârnit îngrijorări în rândul experților din domeniul energiei.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a comentat critic aceste modificări, pentru Adevărul: „Fără nici o dezbatere, sub umbra verii, a fotbalului etc., au fost realizate două modificări legislative în Camera Deputaților, care vor impacta consumatorii casnici și non casnici din România. Lobbyul pe finalul de activitate al legislativului românesc, aduce consumatorii români din nou în situația de a scoate bani din buzunar.”

Principalele modificări includ:

-Prosumatorii existenți cu sisteme fotovoltaice între 10,8 kW și 400 kW vor fi obligați să instaleze sisteme de stocare a energiei electrice regenerabile produse- baterii, care au un cost destul de important.

-Capacitatea de stocare trebuie să fie de minimum 30% din puterea instalată pentru sistemele între 3 și 200 kW, și de minimum 50% pentru sistemele între 200 și 400 kW.

-Termenul limită pentru implementarea acestor modificări este 31 decembrie 2027.

Deși scopul declarat este de a îmbunătăți eficiența și stabilitatea rețelei electrice, aceste măsuri ar putea descuraja investițiile în energia solară la nivel individual.

Apreciez că această abordare este abuzivă și realizată într-un mod amatoricesc, doar în scopul de a permite unor firme să și vândă produsele. Obligațiile prevăzute de lege pot să fie obligatorii pentru toți prosumatorii care își vor monta sisteme fotovoltaice după aprobarea legii (chiar eliminând pragul de jos al puterii pentru care există această obligație), iar pentru prosumatorii existenți să existe o schemă de sprijin astfel încât aceștia să atingă nivelul de normalitate pe care legea prosumatorilor trebuia să o prevadă de la bun început”, a spus Dumitru Chisăliță. Pierderile persoanelor care și-au instalat sisteme fotovoltaice pe casă ar fi enorme, pentru că cel mai probabil vor fi nevoiți să schimbe instalațiile on-grid pentru a se putea adapta stocării pe baterii, care implică echipamente și costuri suplimentare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *