Fostul candidat prezidențial Călin Georgescu a declarat miercuri, într-un interviu acordat lui Marius Tucă și transmis live pe YouTube, că primește informări din interiorul serviciilor secrete.
„Sunt profesioniști în sistem, asta garantat. Cunosc personal”, a afirmat Georgescu în legătură cu serviciile de informații din România.
El a fost întrebat dacă are „securiști” în spate, mai ales în contextul în care a lucrat, o perioadă, în străinătate.
„Ce pot să vă spun (este) că sunt oameni de bună credință, care mă informează permanent, chiar din interior. Văd și eu niște rapoarte…”, a răspuns el.
Colonel (r) SRI: „Ce susține Georgescu e faptă penală. Dar nu spune adevărul”
Colonelul SRI în rezervă Tudor Păcuraru a comentat la Antena 3 CNN susținerile lui Georgescu și a indicat eventualele consecințe ale declarațiilor sale.
„M-a deranjat foarte mult afirmația domnului Georgescu, care este, de fapt, un auto-denunț, din cauza faptului că dânsul nu are autorizație de acces la documente secrete și susține că a avut în mână documente secrete stat. Asta e faptă penală.
Nu m-a deranjat numai pe mine. I-a deranjat și pe toți colegii care, de-a lungul acestor ani, am lucrat la apărarea secretului. Așa se cheamă gestionarea documentelor secrete de stat în cadrul serviciilor. Pentru a gestiona asemenea documente și pentru a le avea în mână trebuie, în primul rând, să ai nevoia de a ști.
Domnul Georgescu nu are nevoie de a ști secrete stat. Mai mult decât atât, faptul că dânsul ar avea acces, i-ar defavoriza pe ceilalți concurenți în alegeri”, a arătat Păcuraru.
Potrivit acestuia, Călin Georgescu nu spune adevărul în legătură cu „rapoartele” pe care le-ar fi primit de la „oameni din interiorul serviciilor”.
Colonel (r) SRI: „Ce rapoarte a primit Georgescu? A aprobat deconturi pentru cafele, șprițuri?”
„Nu spune adevărul, din cauza faptului că în Serviciul Român de Informații nu se vehiculează rapoarte decât spre aprobare. Adică, ele nu sunt materiale informative, ci sunt un fel de cereri. Principalul subiect de aprobare este decontarea cafelelor pe care le bei cu agentura”, a ironizat el.
„În realitate”, a arătat Tudor Păcuraru, „materialele noastre informative se cheamă cu totul altfel. Dânsul susține că a văzut rapoarte (care sunt trimise spre aprobare). Ce a aprobat, cafele șprițuri, că n-am înțeles?”, a continuat fostul colonel SRI.
„Dacă ar fi văzut materiale informative, este faptă penală și ar fi trebuit să știe cum se cheamă materiale respective, că nu se cheamă rapoarte.
A doua chestiune este că în jurul dânsului (în jurul lui Călin Georgescu, n.r.) sunt o mulțime de foști ofițeri. Sunt oameni care au plecat din servicii cu probleme, unele chiar de natură penală.
Care dintre noi credeți că suntem atât de proști să ne ducem la foști colegi dați afară, și să le spunem ‘uite aici, vraful de documente, l-am furat de la serviciu, du-l și tu mai departe’? Noi totuși trecem prin niște evaluări psihologice. Nu suntem chiar atât de fraieri ca să facem acest gest”, a explicat fostul ofițer SRI.
Colonel (r) SRI: „În jurul lui Călin Georgescu sunt foști oameni din servicii, care pot face anumite lucruri. Ar fi bine să nu le facă”
Potrivit acestuia, pericolul nu constă în eventualele informații primite de Georgescu, ci în efectul declarațiilor acestuia asupra reputației României în comunitatea de informații.
„Pericolul în sine este că afirmațiile domnului Georgescu prejudiciază poziția României față de aliați. Ce încredere poți avea într-o țară unde documente se plimbă pe la politicieni cu agendă electorală?
A doua chestiune: în jurul domnului Georgescu se regăsesc foste cadre de informații. Cei din jurul domnului Georgescu au cunoștințe și un profesionalism și experiență profesională care le permit să facă multe chestii. Ar trebui să nu le facă. Să nu le facă în scopuri partizane”, a avertizat Tudor Păcuraru.