Legea care interzice închirierea apartamentelor situate în clădirile încadrate în clasa de risc seismic RsI, cunoscute și sub numele de „clădiri cu bulină roșie” a intrat în vigoare începând cu 6 ianuarie 2024. Această interdicție rămâne valabilă până când clădirile vor fi consolidate, dacă proprietarii vor decide să efectueze lucrările necesare.
Potrivit Legii 426/2023, care modifică Legea 212/2022 privind reducerea riscului seismic al clădirilor, proprietarii care încalcă interdicția de închiriere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Legea interzice, de asemenea, organizarea sau desfășurarea de activități permanente sau temporare în spațiile publice din aceste clădiri, care implică aglomerări de cel puțin 50 de persoane într-o încăpere, sancțiunile putând ajunge la 10.000 de lei, transmite B1TV.
Contractele de închiriere sau de cedare în folosință a locuințelor din clădirile cu bulină roșie aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii, respectiv 6 ianuarie 2024, încetează de drept la 30 de zile de la această dată, adică de la 5 februarie 2024.
Legea afectează nu doar proprietarii și chiriașii, ci și unele spații comerciale situate la parterul blocurilor cu bulină roșie. Potrivit estimărilor, în București există peste 400 de imobile încadrate în clasa de risc seismic RsI, numărul real fiind probabil mai mare, în special în centrul orașului.