Pare că alegerile prezidențiale din România vor continua să provoace surprize pentru ceva timp de acum încolo – mai ales după cea mai nouă decizie-șoc a Curții Constituționale – care a hotărât că toate voturile din turul 1 trebuie renumărate pentru a se vedea dacă a avut loc vreo fraudă
Desigur că decizia a provocat un nou cutremur, poate chiar mai puternic decât cel de duminică, în condițiile în care nu pare să existe vreun motiv ușor de înțeles pentru care CCR a luat această hotărâre, mai ales pentru că întreaga discuție de până acum a fost despre legăturile dubioase ale candidatului Călin Georgescu cu algoritmul TikTok și despre posibilitatea ca alegerile să fi fost influențate prin atacuri cibernetice și prin atacuri de tip război-hibrid.
E neclar cum ar putea renumărarea alegerilor să clarifice această situație, însă BEC a anunțat deja, în seara de joi, că a început renumărarea, dar că ea nu se va termina până vineri la ora 14:00, așa cum ceruse inițial Curtea, ci până duminică la ora 22:00, cu o oră după închiderea urnelor la alegerile parlamentare, pentru că nu există posibilitatea fizică a numărării unui număr de peste nouă milioane de voturi în 24 de ore. Cui face, însă, bine această decizie și pe cine afectează?
Candidatul Călin Georgescu nu are șanse să fie scos din joc de renumărare, pentru că diferența dintre el și pozițiile doi și trei, Elena Lasconi, respectiv Marcel Ciolacu, este mult prea mare.
Singura schimbare plauzibilă de poziție care s-ar putea face este între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu, pe care-i despart 2.740 de voturi.
Întrebarea care vine chiar și în cazul în care se produce această schimbare la vârful clasamentului este dacă ea a fost produsă de o așa-zisă „eroare materială” sau de fraudă efectivă.
În primul caz, procesul electoral ar continua la organizarea turului doi cu noul clasament, în timp ce în al doilea, CCR ar trebui să anuleze alegerile și să dispună reorganizarea începând cu un nou tur unu pe 15 decembrie, adică în a doua duminică de după decizia CCR de anulare a alegerilor, așa cum prevede legea.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat joi seara că indiferent de rezultatul renumărării, chiar și dacă ar trece pe locul 2, s-ar retrage din competiția electorală.
Lucrurile rămân incerte și în situația în care alegerile ar fi reluate cu aceiași competitori la linia de start. Vor mai avea PSD și PNL candidați după ce Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au obținut rezultate sub așteptări?