Începând de miercuri, 2 aprilie 2025, românii și ceilalți cetățeni europeni vor avea nevoie de o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru a intra în Regatul Unit al Marii Britanii, conform noilor reglementări anunțate de autoritățile britanice.
Cum se obține autorizația și cât costă
Eliberarea autorizației se face exclusiv online, prin intermediul aplicației „UK ETA” sau de pe site-ul oficial al guvernului britanic (gov.uk). Solicitanții trebuie să achite o taxă de 12 euro, care va fi majorată la 19 euro începând cu data de 9 aprilie, transmite B1TV.
Procesul de obținere a documentului necesită:
– O fotografie a pașaportului
– O fotografie a chipului solicitantului
– Completarea unui formular online care durează aproximativ 10 minute
Autorizația de călătorie în Marea Britanie este de obicei acordată în câteva momente după depunerea cererii, fiind legată digital de pașaport. Cu toate acestea, Ministerul britanic de Interne recomandă solicitarea permisului cu cel puțin trei zile lucrătoare înainte de călătorie, în cazul în care sunt necesare verificări suplimentare.
Valabilitate și condiții de utilizare
Odată obținută, autorizația ETA:
– Este valabilă pentru o perioadă de doi ani
– Permite călătorii multiple în Regatul Unit
– Permite șederi de până la șase luni pe teritoriul britanic
– Trebuie reînnoită în cazul schimbării pașaportului
– Este necesară și pentru copii, indiferent de vârstă
„Extinderea ETA la nivel mondial confirmă angajamentul nostru de a consolida securitatea prin tehnologie şi inovare”, a declarat secretarul de stat pentru migraţie şi cetăţenie, Seema Malhotra, pe 5 martie, când cererile ETA au fost deschise europenilor.
Cine este scutit de autorizație
Nu au nevoie de acest permis:
– Deținătorii de pașaport britanic sau irlandez
– Persoanele cu reședință în Marea Britanie
– Elevii sub 18 ani din Franța care participă la excursii școlare
– Pasagerii care tranzitează pe calea aerului Regatul Unit fără a trece prin controalele la frontieră
Sistemul a fost implementat gradual, fiind introdus inițial în 2023 pentru cetățenii Qatarului, apoi extins la alte țări din Golf. În ianuarie 2025, sistemul a devenit obligatoriu pentru cetățenii din aproximativ 50 de țări și teritorii, inclusiv SUA, Canada și Australia. Până la finalul anului 2024, au fost emise aproximativ 1,1 milioane de autorizații ETA, conform datelor Ministerului britanic de Interne.