Nicușor Dan susține că nu există motiv de panică financiară

După alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României, primul și cel mai important punct de pe agenda noului președinte este formarea unei Coaliții și învestirea unui Guvern. De asemenea, Dan spune că va cere de la actualul guvern interimar situația bugetară.

Nicușor Dan a declarat în exclusivitate la Antena 3 CNN, duminică seara, imediat după ce rezultatele aratău că este câștigător în turul doi prezidențial, că luni îi va contacta pe liderii partidelor politice pro-europene pentru a începe imediat discuțiile despre viitorul Guvern al României. Acesta a spus că, în continuare, prima sa opțiune pentru funcția de premier rămâne Ilie Bolojan, însă asta depinde de ce vrea PSD.

Potrivit unor surse politice, PSD va avea o ședință marți.

Primul punct pe agenda noului președinte este găsirea unei variante în Parlament care să asigure o majoritate pentru învestirea unui nou guvern cât mai repede. Termenul pe care singur și l-a impus președintele ales este de câteva săptămâni.

Potrivit unor surse politice, PSD va avea o ședință marți.

Primul punct pe agenda noului președinte este găsirea unei variante în Parlament care să asigure o majoritate pentru învestirea unui nou guvern cât mai repede. Termenul pe care singur și l-a impus președintele ales este de câteva săptămâni.

Însă, învestirea unui nou guvern depinde exclusiv de Partidul Social Democrat.

PSD a jucat și în campania pentru prezidențiale, între cele două tururi, la două capete, iar acum partidul se vede împărțit între două opțiuni diametral opuse: intrarea la guvernare sau trecerea în Opoziție.

Scenariul 1: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR

Potrivit unor surse politice, președintele ales Nicușor Dan și-ar dori o largă majoritate pro-europeană în Parlament, care să asigure stabilitatea unei guvernări, din care să facă parte PSD, PNL, USR, UDMR și Minoritățile.

O astfel de variantă se lovește, însă, din start, de două nuci tari. Într-o Coaliție de guvernare cu PSD, social democrații ar revendica funcția de premier, deși în tabăra lui Nicușor Dan există păreri că PSD ar putea fi de acord cu Ilie Bolojan premer, dacă ar primi ceva important la schimb în negocierile pentru formarea noii Coaliții. După demisia din funcția de premier, și posibil înainte de un Congres al partidului, Marcel Ciolacu nu și-ar mai dori o astfel de poziție, fiind mai degrabă tentat să se întoarcă la șefia Camerei Deputaților.

De asemenea, o altă problemă pentru Nicușor Dan în formarea unei largi majorități va fi să îi pună la aceeași masă pe cei din USR cu celelalte partide pro-europene. O astfel de încercare, după parlamentarele de anul trecut, s-a dovedit sortită eșecului.

Scenariul 2: Guvern minoritar PNL-USR-UDMR

Al doilea scenariu luat în calcul de președintele ales este cel al unui Guvern minoritar. Dacă PSD decide să treacă în Opoziție pentru a-și reface credibilitatea și pentru a câștiga din nou procente, un Guvern PNL-USR-UDMR-Minorități ar putea fi susțintut la vot de social democrați, însă ar fi permanent la mâna acestora la eventuale moțiuni de cenzură sau la voturi pe proiecte importante.

Un guvern fără PSD ar putea fi condus de Ilie Bolojan-premier.

PNL are 71 de parlamentari, UDMR – 32, USR – 59, iar minoritățile 17. Cele trei partide și minoritățile ar strânge doar 179 de voturi, având nevoie pentru învestitură de încă 54 de voturi pentru a ajunge la majoritatea de 233 necesară învestirii.

Intrarea PSD în Coaliție ar schimba calculele. PSD are cei mai mulți parlamentari, 86 de deputați și 36 de senatori, adică 122.

Scenariul 3: Guvern minoritar PNL-USR

Surse politice din USR susțin că varianta unui Guvern minoritar i-ar putea oferi PSD-ului o “opoziție cu benficii” pentru că social democrații vor negocia în schimbul susținerii guvernului. Sursele citate spun și că o altă posibilitate ar fi ca Guvernul minoritar să fie fără UDMR, dacă și formațiunea lui Kelemen Hunor va alege Opoziția.

Tot de luni, Nicușor Dan trebuie să își stabilească echipa cu care va lucra la Palatul Cotroceni după ce va prelua funcția. Mai mulți lideri politici, unii de la partide precum PMP sau Forța Dreptei, alții plecați din USR, au fost alături de primarul general devenit președinte. Probabil, o parte dintre ei își vor găsi loc în noua administrație.

Andrada Ionescu

Andrada este un jurnalist cu experiență care acoperă subiectele de actualitate din România. Absolventă de Sociologie, Andrada Ionescu are un background care îmbină jurnalismul cu marketingul politic...

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *