Moment decisiv. Cererea lui Călin Georgescu de reluare a alegerilor în turul doi, dezbătută luni la Curtea de Apel București
Moment decisiv. Cererea lui Călin Georgescu de reluare a alegerilor în turul doi, dezbătută luni la Curtea de Apel București

Luni, Curtea de Apel București urmează să judece cererea lui Călin Georgescu, prin care acesta solicită anularea deciziei Biroului Electoral Central (BEC) privind repetarea alegerilor prezidențiale. Potrivit informațiilor de pe portalul instanței, cazul a ajuns la această instanță după ce Înalta Curte de Casație și Justiție și-a declinat competența în favoarea Curții de Apel, constatând că procesul poate fi judecat de o instanță națională.

Călin Georgescu contestă repetarea alegerilor prezidențiale

Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept figurează ca reclamanți în acest dosar, în timp ce o serie de instituții și oficiali de rang înalt, printre care Biroul Electoral Central, Guvernul României, Parchetul General și Președintele Klaus Iohannis, sunt citați ca părți intimate, transmite B1TV.

Decizia BEC de a organiza din nou scrutinul prezidențial a fost luată pe baza hotărârii Curții Constituționale a României (CCR), care a constatat grave nereguli în desfășurarea alegerilor din acest an.

Georgescu a chemat în judecată:

BIROUL ELECTORAL CENTRAL

MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE

STATUL MAJOR AL APĂRĂRII ŞI ŞEFUL STATULUI MAJOR AL APĂRĂRII

GUVERNUL ROMÂNIEI PRIN PRIM-MINISTRU

PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

CURTEA CONSTTUŢIONALĂ A ROMÂNIEI

SERVICIUL ROMÂN DE INFORMAŢII

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI-KLAUS IOHANNIS

LASCONI ELENA-VALERICA

CCR: Alegerile, compromise de nereguli grave. Și nu prea

Pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a decis în unanimitate anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale. Potrivit CCR, procesul electoral „a fost viciat pe toată durata desfășurării și în toate etapele, de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale care au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni”. În plus, CCR a subliniat că aceste încălcări au afectat „egalitatea de șanse a competitorilor electorali, caracterul transparent al campaniei și reglementările privind finanțarea acesteia”.

CCR a invocat și prevederile constituționale care stabilesc că actualul președinte își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către un nou președinte ales.

Dezvăluirile recente au arătat însă că actorii statali străini, adică rușii, nu au putut fi dovediți, dar ANAF a stabilit că promovarea lui Călin Georgescu pe TikTok a fost plătită tocmai de PNL, pe marginea unui calcul electoral care ar fi permis propulsarea candidatului Nicolae Ciucă în turul doi. Planul a eșuat, pentru că a dus la ascensiunea lui Georgescu.

Călin Georgescu critică decizia BEC și invocă drepturile constituționale

Călin Georgescu și susținătorii săi contestă decizia BEC, susținând că aceasta reprezintă o încălcare a drepturilor constituționale și o manipulare a procesului electoral. Potrivit lui Georgescu, decizia de repetare a alegerilor ignoră voința exprimată de cetățeni și creează un precedent periculos pentru democrația românească.

Vom merge până la capăt pentru a apăra legalitatea și corectitudinea procesului electoral. Repetarea alegerilor pe baza unor acuzații neclare nu face decât să adâncească criza politică și să știrbească încrederea cetățenilor în instituțiile statului”, a declarat Georgescu într-un comunicat recent.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *