cioloș

Deputații Violeta Alexandru și Alexandru Kocsis sunt doi dintre parlamentarii PNL care au votat miercuri pentru guvernul propus de Dacian Cioloș.

Guvernul Cioloș a fost respins cu 184 de voturi „împotrivă” și doar 88 de voturi „pentru”, însă, deoarece USR are doar 80 de parlamentari, a fost limpede că a primit voturi și de la alte partide.

Felul în care au votat Violeta Alexandru și Alexandru Kocsis a fost făcut public chiar de ei. Violeta Alexandru, deputat PNL de București, a arătat într-o postare pe Facebook că a votat pentru Guvernul Cioloș pentru că a luat în serios propunerea președintelui Klaus Iohannis și pentru că, în opinia ei, greșeli au făcut și PNL, și USR.

„Am votat Guvernul Cioloș deși, din informațiile pe care le am de la audieri, pentru unele propuneri se putea mai bine. De ce am votat:

– pentru că Președintele a desemnat un candidat și iau în serios propunerile Președintelui României. Cum altfel? Să consider că sunt făcute în glumă, într-o perioadă cumplită pentru țară

– pentru că fiecare zi a devenit un calvar pentru români; dacă spun public că nu sunt de acord cu prelungirea crizei atunci înțeleg să fac ce spun, cu opțiunile care mi-au fost date.

– pentru că PNL nu a venit cu o propunere de premier deși eram și suntem în plină criză politică și sanitară. A fost o mare greșeală. Cel mai mare partid din coaliția care putea fi refăcută.

– pentru că perspectiva USL e de neacceptat pentru mine. Sunt liberală și nu pot susține nicio apropiere sau dependență de PSD. Cu bune și cu rele, cu efort și cu abilități de management la PNL, refacerea coaliției era singura soluție decentă.

– pentru că am greșit noi, PNL, în deciziile din ultimele luni. Și, pentru mine, asumarea acestui lucru este importantă pentru încrederea pe mai departe. Și USR a greșit. La cum arată lucrurile în țară, mi-ar fi plăcut să îi văd pe toți recunoscând, trecând peste orgolii și refăcând coaliția în timp record. S-au lovit reciproc cu cele mai urâte cuvinte, lucru care a distrus temelia încrederii. Atât cât mai era.

PNL nu mi-a dat nicio soluție pe care să fi putut să o iau în considerare. Am votat cu ceea ce Președintele, prin asumarea nominalizării, mi-a oferit ca opțiune”, a scris Violeta Alxandru pe Facebook.

Și Alexandru Kocsis, deputat PNL de Iași, a declarat motivele pentru care a votat Cabinetul Cioloș: pentru că nu a avut altă opțiune.

„Am votat Guvernul Cioloș. Nu pentru că era bun sau rău, ci pentru că nu am avut altă opțiune. Aș fi vrut să votez un premier liberal și un cabinet format în jurul Partidului Național Liberal. Din păcate, conducerea Partidului Național Liberal s-a dus la consultările cu președintele României fără nicio propunere.

Traversăm o dramă umanitară de proporții, am ajuns pe locul 1 în lume la rata infectarilor și deceselor. Chiar nu este timp pentru amânări, consultări peste consultări sau pentru plătit polițe.

Un vot de blam față de lipsa de asumare a conducerii PNL, nu este un act de indisciplină cum mi-au transmis câțiva colegi, ci un mesaj că deciziile luate în ultima perioadă nu sunt bune. Cine nu crede, nu trebuie să mă asculte pe mine, ci să asculte ce spun oamenii în jurul lor, cei care nu au nicio apartenență politică”, a scris și Alexandru Kocsis pe Facebook.

Guvernul Cioloș a fost respins miercuri la votul din Parlament. Acesta a reușit să strângă 88 de voturi „pentru” din necesarul de 234 de voturi pentru învestitură.

Potrivit unor surse, în afară de cei 78 de parlamentari ai USR (doi au fost absenți) ar fi votat zece parlamentari de la PNL și minorități. 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *