Premierul Marcel Ciolacu a afirmat miercuri, în cadrul ședinței de guvern, că veniturile la buget au înregistrat o creștere semnificativă în martie și anticipează un posibil record pentru luna aprilie, în ciuda deficitului bugetar alarmant din primul trimestru al anului.

“Veniturile totale la buget au crescut cu 16% în martie și au ajuns la aproape 10,5 miliarde de euro, un record. Din datele preliminare, depășim acest nivel în aprilie, când putem avea o premieră bugetară în ultimii 10 ani,” a declarat Ciolacu la începutul ședinței de guvern de miercuri, potrivit Hotnews.

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a confirmat perspectivele optimiste pentru luna aprilie: “Aprilie arată bine. S-ar putea să avem un record de încasări. Cheltuielile sunt sub control.” Acesta a adăugat că administrația publică înregistrează o scădere a numărului de angajați: “În martie avem 5000 de angajați în minus la bugetul de stat, posturi ocupate, față de luna februarie.” La întrebarea dacă această reducere s-a datorat concedierilor, ministrul a precizat că este vorba despre “plecări naturale”.

Totuși, situația financiară a țării rămâne îngrijorătoare. Conform datelor publicate săptămâna trecută de Ministerul Finanțelor, execuția bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 43,66 miliarde lei, reprezentând 2,28% din PIB. Acesta reprezintă o creștere față de deficitul de 35,88 miliarde lei (2,04% din PIB) înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

Deși veniturile totale au crescut cu 6,9% față de anul precedent, ajungând la 141,32 miliarde lei în primul trimestru, cheltuielile au cunoscut o creștere mai accelerată de 10,1%, totalizând 184,98 miliarde lei.

România continuă să înregistreze cel mai mare deficit fiscal din Uniunea Europeană, iar experții financiari sugerează că măsurile concrete de reducere a acestuia vor fi amânate până după alegeri. Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei, a recunoscut recent această situație: “Toată lumea este conștientă de necesitatea unor măsuri suplimentare, deoarece execuția bugetară nu arată atât de bine pentru a ne duce la un deficit bugetar de 7%.”

Guvernul actual și-a propus să reducă deficitul bugetar la 7% în 2025, de la 9,2% în anul anterior, dar analiștii financiari și agențiile de rating rămân sceptici privind atingerea acestui obiectiv fără măsuri fiscale suplimentare.

Constantinescu Gabriel

Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții....

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *