Premierul Marcel Ciolacu s-a distanțat de Dragoș Sprînceană, în contextul scandalului provocat de declarațiile controversate ale acestuia privind politica externă a României, afirmând că opiniile exprimate de acesta sunt „pur personale” și nu reprezintă poziția statului român.
„Părerile exprimate în spațiul public de diverși cetățeni români care nu au nicio calitate oficială sunt pur personale și nu implică o poziție a statului român. Pozițiile oficiale ale României sunt întotdeauna transmise prin canale instituționale, în strânsă legătură cu Președinția și Ministerul Afacerilor Externe. Prioritățile politicii externe românești rămân, așadar, neschimbate”, a precizat Ciolacu, după ce scandalul amenință să-i destabilizeze guvernul, conform B1TV.
Această reacție vine la scurt timp după ce, săptămâna trecută, premierul recunoștea că s-a trezit la ora 5 dimineața pentru a discuta cu Sprînceană despre implicarea acestuia în susținerea intereselor României pe lângă administrația Trump. Totodată, este de remarcat că nici Ciolacu și nici Guvernul nu au reacționat când presa l-a numit pe Sprînceană „trimis special” și nici când acesta și-a asumat rolul de emisar în declarații publice.
Premierul neagă acum existența unui emisar personal și afirmă că a discutat cu mai mulți români din diaspora.
„Prin urmare, nu există niciun «emisar al lui Ciolacu», există însă mulți români din diaspora – antreprenori, medici, specialiști IT etc, cu care am vorbit în ultima perioadă și care s-au arătat dispuși să deschidă diverse canale de comunicare prin prisma conexiunilor pe care le au atât în Statele Unite, cât și în Europa”, a mai afirmat Ciolacu.
Premierul a adăugat că „sunt milioane de români în Diaspora și fiecare dintre ei, prin ceea ce face zi și zi, poate fi un foarte bun emisar al țării noastre” și a sugerat că intenționează să urmeze modelul polonez de implicare a diasporei pentru creșterea vizibilității statului.
„La fel cum polonezii au apelat la diaspora lor pentru a crește vizibilitatea propriului stat, la fel voi proceda și eu cu oricine este dispus să sprijine activ România. Între a face ceva pentru țara mea și a mă jeli continuu pe rețelele sociale ca unii și alții, aleg să acționez. Cei care ne-au ținut ani de zile pe la ușa Schengen sunt cei care ne dau astăzi lecții despre ce trebuie sau nu trebuie făcut”, a mai spus Marcel Ciolacu.
L-a făcut, voalat, mincinos pe Ciolacu
Scandalul a izbucnit după ce Dragoș Sprînceană a făcut declarații controversate privind războiul din Ucraina și relația României cu administrația Trump. Una dintre cele mai controversate afirmații a fost cea legată de președintele francez Emmanuel Macron, despre care a spus că susține continuarea războiului din Ucraina.
„Statele Unite își doresc foarte mult oprirea războiului din Ucraina. Domnul Macron își dorește continuarea acestui război din Ucraina”, a susținut Sprînceană.
De asemenea, el a menționat că i-ar fi sfătuit pe apropiații lui Donald Trump să ignore mesajele pro-Ucraina și pro-Franța ale României. Când a fost întrebat despre discrepanța dintre pozițiile sale și politica oficială a statului român, Sprînceană l-a invocat pe premier, afirmând: „Eu l-am întrebat personal pe domnul Ciolacu și mi-a spus opusul la ce spuneți dumneavoastră acum, din partea dumnealui și biroului dumnealui”.