Nicolae Ciucă, liderul PNL, a subliniat că partidul său nu susține traseismul politic, manifestându-și îngrijorarea față de derogarea introdusă în proiectul de OUG care permite primarilor să treacă de la un partid la altul fără să-și piardă mandatele. Ciucă regretă personal această derogare și a evidențiat incompatibilitatea cu valorile morale și cu percepția partidelor mainstream.
În cadrul discuțiilor, Nicolae Ciucă a reamintit circumstanțele din 2014, atunci când peste 500 de primari au schimbat partidul în urma unei ordonanțe, menționând că aceștia nu au câștigat ulterior alegerile. Aprecierile sale au fost orientate către aspectele legate de respectul de sine, respectul față de cetățeni și moralitatea, susținând că acestea sunt elemente esențiale pentru partidele mainstream.
„Este absolut incorect, ca în funcție de oportunitate – și nu sunt mulți – vă aduceți aminte în 2014, dacă nu mă înșel, a fost acea ordonanță în care au schimbat barca, cum se spune, peste 500 de primari. Nu s-a întâmplat să câștige. Este o chestiune de respect de sine, respect față de cetățeni, și este o chestiune care ține de moralitatea și de percepția partidelor mainstream” a spus Nicolae Ciucă, potrivit B1TV.
Despre originea derogării, în contextul întrebărilor referitoare la implicarea PSD, Nicolae Ciucă a refuzat să speculeze, neputând face afirmații în absența unor informații precise. El a explicat că PNL s-a străduit să găsească soluții care să prevină traseismul politic și că implicarea partidului în această chestiune este legată de necesitatea de a evita consecințele pierderii mandatelor de către primarii care ar alege să treacă la alte partide.
„Aici trebuie să explicăm că atunci când am discutat, și sunt convins că ai noștri colegi de la PSD își aduc aminte de această chestiune, am încercat să găsim soluțiile prin care să evităm această oportunitate de a trece primarii de la un partid la altul.
Problema care apare este următoarea: sunt primari, în număr de vreo 200, care ar putea să-și piardă mandatele trecând de la un partid la altul. Este această situație, în care acele localități nu vor avea primar, și probabil nici consiliu local până la intrarea în mandat a celor care vor fi aleși. Și atunci căutăm soluții să vedem care variantă este mai bună. Fie păstrăm actuala situație în care au loc alegerile și cele 200 și ceva de primării rămân fără primari și fără consiliu local, și va rămâne ca administrarea să se deruleze doar prin secretarul primăriei, fie găsim o altă formulă juridică care să asigure această situație. Cu certitudine, PNL nu încurajează traseismul politic” a mai spus Ciucă.