Credincioșii vor putea merge la biserică de Paște. Circulația persoanelor ar putea fi permisă până la ora 2 noaptea

Liderii coaliției de guvernare se reunesc, luni, în ședință, pentru a discuta teme economice. Este prima întâlnire a liderilor PNL şi PSD, după atacurile reciproce din ultima perioadă. Ședința de Coaliție a fost progrmată după-masă, în prima parte a zilei, cei doi lideri, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, fiind prezenți la Catedrala Patriarhală, unde a avut loc o slujbă și o scurtă recepție cu ocazia aniversării Patriarhului Daniel, care împlinește 73 de ani.

La ora 12:00, la Palatul Patriarhiei, a avut loc un scurt moment aniversar în timpul căruia au fost prezentate mesaje de felicitare din partea autorităților de stat centrale și locale, precum și ale altor instituții publice, potrivit agenției oficiale de știri Basilica. Au participat și cei doi lideri PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Ulterior, de la ora 16:00, este programată o ședință de Coaliție. Pe agenda discuțiilor sunt subiecte economice, potrivit unor surse politice.

Anterior, luni dimineață, la guvern a avut loc o discuție între ministrul Finanțelor Marcel Boloș și liderii coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Discuțiile au loc în contextul în care Guvernul României încearcă să convingă Comisia Europeană să accepte o perioadă de grație de 7 ani pentru reducerea deficitului sub 7%.

Săptămâna trecută, Marcel Ciolacu a anunțat că va parafa un nou acord cu Comisia Europeană pentru reducerea deficitului bugetar, astfel încât acesta să ajungă la sub 2% din Produsul Intern Brut, peste 7 ani. În acest moment, datele oficiale ale Comisiei Europene (CE) estimează deficitul bugetar la României la 6,9% din PIB, în 2024.

„În primul rând, noi am avut un acord cu Comisia Europeană pe trei ani, de la un deficit 9,2%, istoric, cel mai mare din Europa, inimaginabil pentru orice Guvern, şi ne-am asumat că până în trei ani ajungem la 3%, într-un an în care accesul la fonduri europene era unul imens, în care închideai un exerciţiu financiar trecut, 2016 – 2020, unde aveai obligaţia să vii cu o finanţare de 15%, aveai exerciţiul financiar actual, care începuse după un an de zile să aibă proiecte mature şi aveai investiţiile din PNRR. (…) Cum poţi să-ţi asumi, în momentul de dezvoltare cel mai important al României, un deficit de 3%? Cu adevărat, ce ne-a zis Comisia şi am respectat şi o să respectăm şi anul acesta – sub nicio formă să nu avem deficit pe consum. (…) Am ajuns cu Comisia la un dialog şi, normal, cu următoarea Comisie o să parafăm acordul să avem pe şapte ani intrarea în deficitul asumat de la Maastricht de 3%, cu 0,74% scădere anual”, declara premierul Marcel Ciolacu.

Comisia Europeană urmează să propună recomandări pentru ca statele să iasă din procedura de deficit excesiv, strategia propusă de România fiind o ajustare pe şapte ani, timp în care trebuie realizate cel puţin reformele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, spunea și Marcel Boloș.

El a subliniat, totodată, că ajustarea deficitului nu înseamnă că creşteri de taxe şi impozite care să afecteze oamenii şi mediul de afaceri.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *