Coafeze la minister. Coafeze, hairstylişti şi miliţieni au ajuns să lucreze la ministere cu salarii chiar și de 2,5 ori mai mari decât colegii lor cu vechime, angajați prin concurs. Asta pentru că persoanele fără pregătire în domeniul în care ajunseseră pe posturile bugetare prin transfer din mediul privat, fără să fie testați. Un exemplu concret l-au oferit sindicatul angajaților din Ministerul Culturii.
14 persoane, printre care chiar şi hairstylişti, au fost detaşate ilegal în Ministerul Culturii din mediul privat. Informația a reieșit după auditul financiar asupra contului anual de execuţie a bugetului de stat pentru anul 2018 asupra activităţii Ministerului Culturii, arată PsNews.
Sindicatul angajaţilor din minister – „Culturalia”, a explicat că salariile primite de hair-stylişti au fost „de aproape trei ori mai mari, faţă de cât prevede grila de salarizare din Ministerul Culturii, raportată la Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.
Persoanele detaşate din societăţi comerciale au ocupat funcţii de consilieri în cadrul Ministerului Culturii, pe salarii cuprinse între 6.600 şi 13.500 de lei/brut pe lună. Asta în condiţiile în care remuneraţia maximă prevăzută de grilele de salarizare era de aproximativ 5.000 de lei brut/lună, arată sursa citată.
”Sunt nereguli foarte mari descoperite chiar de Curtea de Conturi, în urma controlului realizat în 2019. Din păcate, ministerul le-a ascuns sub preş, aşa că noi le facem publice. Am înţeles de abia acum de ce Ministerul Culturii nu a avut bani să plătescă drepturile salariale cuvenite. Banii au mers la persoane din mediul privat, detaşate pe salarii uriaşe. Este o bătaie de joc pe bani publici!”, a spus Ana Marin, preşedintele „Culturalia”, vorbind despre operațiunea coafeze la minister.
Raportul Curţii de Conturi arată şi alte nereguli, la capitolul achiziţii publice. Ministerul Culturii a încheiat un contract cu o firmă privată, având ca obiect prestarea serviciilor de monitorizare şi control al echipamentelor din Corpul tehnic din imobilul situat pe Bulevardul Unirii nr 22.
Serviciile au fost decontate de Ministerul Culturii, fără ca instituţia să primească rapoartele zilnice de monitorizare a acestor echipamente, aşa cum prevede contractul. La acest capitol au fost depuse lunar aceleaşi hârtii, fără indicatori de măsurare, cum prevede contractul. Curtea de Conturi a găsit doar nişte rapoarte repetitive pe care scria “bun de plată”.